Om Vadstena, en kreativ historia
Rekreation och inspiration
Kanske är det den medeltida bebyggelsen, Vätterns närvaro, Östgötaslättens vackra landskap eller invånarnas stolthet över sin plats som skapar den. Denna atmosfär som har förmågan att bringa lugn och stillhet och skapa energi och rörelse på samma gång. Att det här är en plats för både rekreation och inspiration har människor vetat i hundratals år. Vadstena har alltid varit en plats att förundras över, besöka, återkomma till, trivas och stanna i.
Vadstena har inte bara En historia – utan många. Och vi skapar dem tillsammans. Välkommen till Vadstena!
Kreativa upplevelser
Vår historia är en stor källa till kreativitet och inspiration. Här arrangeras events, aktiviteter och upplevelser med våra fantastiska omgivningar som scen. Här finns eldsjälar som skapar framtidens historia i form av nyskapande scenkonst, utställningar och fängslande upplevelser, som VadstenaAkademiens produktioner.
Kreativiteten tar sig uttryck i en stark hantverkstradition, kompetens och stolthet. Vadstenas spetsar har en särställning, men här produceras också glas, smide och konstverk i olika tekniker. Många konstnärer finner sin inspiration i de vackra miljöerna och historien. Här möts också etablerade skådespelare, musiker och sångare i de återkommande produktionerna av världsklass. Andra kommer hit för att lära, eller för att njuta av andras verk.
Vättern och slätten
Naturen är varierande och påtagligt nära, här finns fågelrika Tåkern, den vackra bördiga Östgötaslätten och så Vättern. I Vadstena går invånarna bokstavligen i morgonrocken ned till stranden för ett morgondopp – året om och mitt i stan finns både strand och gästhamn.
Den rika jorden är en värdefull resurs. Njut av lokalproducerade råvaror på bordet och besök handelsträdgårdar och gårdsbutiker. Vättern inbjuder till bad, fiske, kajakpaddling och båtturer. Slätten är cykelvänlig och erbjuder slingrande småvägar mellan kyrkor och böljande sädesfält. Badplatserna är många och långgrunda.
Pittoresk och medeltida stadskärna
Här befinner du dig mitt i historien, bland slott, borggård, kloster och medeltida byggnader. Den pittoreska och mysiga stadskärnan med kullerstensgator och gamla bevarade trähus är charmig, äkta och levande. Här möts dagligen invånare, pilgrimer, turister, företagare och nunnor. Våra vackra omgivningar fascinerar och skapar en unik miljö och atmosfär. Folkungaättens palats byggdes redan på 1260-talet och blev under 1300-talet en del av Birgittasystrarnas första kloster. År 1400 fick Vadstenas sina stadsprivilegier och därefter följde byggnationen av ett helgeandshus och ett rådhus. 1430 invigdes Klosterkyrkan och klostret fick allt större kulturell och ekonomisk betydelse. Gustav Vasa påbörjade byggandet av Vadstena slott år 1545 och 1595 stängdes klostret som en följd av reformationen.
En promenad genom staden tar dig genom flera århundradens historia och arkitektur, men också många mysiga unika butiker och trevliga matställen. För den historieintresserade rekommenderas exempelvis lokala guidningar och de många museerna. Mer om Vadstenas kulturhistoriska byggnader finns att läsa på kommunens hemsida.
Vackra Omberg och Borghamn
Vid mytomspunna Ombergs fot bjuder Borghamn in till vila på vandringen mot Vadstena. I Borghamn har kalkstensbrytning och fiske varit huvudnäringar i snart tusen år. På Omberg finns fornborgar från folkvandringstiden. Den imponerande naturen på berget inbjuder idag till cykling, vandring och äventyr med utsikt. Östgötaleden tillika Pilgrimsleden visar vägen från Ödeshög, över Omberg, till Vadstena.
Pilgrimsmål och rekreation
Alla som någon gång varit i Vadstena vittnar om den speciella, nästan magiska atmosfär som finns i staden. Här råder ett särskilt lugn som ger plats för återhämtning och rekreation. Vadstena är ett av världens pilgrimsmål och hit kommer folk från hela världen för att vandra, besöka Klosterkyrkan eller bara för att finna lugn och ro i våra vackra miljöer. Och det finns det gott om. Här mår man bra.
Vadstena har sedan 1500-talet erbjudit vård, då av ”fattiga, vanföra, blinda och lama”, senare rikshospitalet och Birgittas sjukhus. Många har också genom åren vänt sig till kyrkan och den heliga Birgittas kloster för lindring och vägledning. Birgittamuseet återberättar historien. Pilgrimscentrum vårdar traditionen och håller sin dörr öppen för alla. Andra hittar det man söker på egen hand, genom yoga eller i spabadet.
Fick du hjälp av informationen på sidan?