“Att flytta hit är det bästa beslut vi någonsin tagit”

De övergav storstaden för att ge sina barn en bättre uppväxtsmiljö. De letade efter en liten kommun och valet föll på Vadstena. ”Vi har verkligen hittat hem”, säger Mia Olsson.

Vi slår oss ner vid köksbordet. Det puttrar i kaffebryggaren, i vardagsrummet spelar sonen Filip Playstation med en kompis. Den ena av två katter smyger kring benen under bordet. Utanför 60-talsvillan försöker solen hitta en lucka i molntäcket.
Här har Mia Olsson och Mats Pettersson bott i ungefär fyra år tillsammans med Filip och dottern Moa
– Att flytta hit är det bästa beslut vi någonsin tagit, säger Mia efter att ha hällt upp kaffe.
Det var den stressiga tillvaron i Stockholm som gjorde att de övergav storstaden, med ständigt slit för att få vardagen att gå ihop. De hade levt hela sina liv i storstadsregionen. Hon är från Södertälje, han från huvudstaden.
– Det kändes inte bra att sitta i köerna på Essingeleden flera timmar varje vecka och aldrig veta när man skulle vara hemma, eller om skulle hinna hämta barnen, berättar Mats.
– Så vi frågade oss om det verkligen var värt att leva i det där ekorrhjulet, säger Mia.

När även barnen, som då var sex och åtta år, var positiva till att flytta så började de se sig om på allvar. Det var en mindre kommun söderut som gällde. Inget mer var bestämt. De läste på om en rad orter och valet föll till slut på Vadstena.
­– Skolorna var bra här. Det var en av orsakerna till att vi blev intresserade av Vadstena, konstaterar Mats.
– Vi ville ge barnen en lugnare uppväxt, trygghet och en bra skolgång, förklarar Mia.

De hittade en villa som de var intresserade av, åkte ner till Vadstena, såg sig om i staden och bestämde sig direkt för att slå till. De slogs av hur vacker staden var. Och av närheten till Vättern, som de nu har en kort cykeltur bort.

Kungsvalla IP ligger centralt i Vadstena.

Ishallen genomgick en renovering 2022.

Det fanns saker från livet i storstaden som de ville hålla fast vid. Under många år hade Mats varit aktiv som fotbollstränare, något han ville fortsätta med. Han hörde av sig till Vadstena GIF, fick omedelbart erbjudande om att träna damlaget, vilket han nappade på.
– Jag kände mig verkligen välkommen. Det är en otroligt bra förening.
Nu har han gått över till att träna P13-laget, där sonen spelar. Dessutom är han aktiv i hockeyklubben HC Wetterns ugdomsverksamhet under vintern.
De är en aktiv familj, båda barnen har flera fritidsaktiviteter. Och familjens engagemang har gjort att de under sina relativt få år i Vadstena lärt känna många människor.
– Det gäller att bjuda in sig själv! konstaterar Mats.
Just föreningslivet och att kommunen, trots sin ringa storlek, har både ishall, simhall och en fin idrottsplats, har stor betydelse för familjen.
– Det var en viktig del i att vi flyttade hit, klargör Mats.

Under den första tiden i Vadstena arbetade Mia inom äldreomsorgen, efter att tidigare ha jobbat inom handeln. Nu är hon emellertid tillbaka i sin gamla bransch och har en anställning på en lokal livsmedelsaffär. Hon stortrivs och har sin arbetsplats två minuters promenad från hemmet.
– Det är rena paradiset, säger hon med ett leende.
Mats är takläggare och anställd på en firma i Linköping och har med andra ord betydligt längre till och från jobbet. Det känns ändå som lyx, med tanke på hans förflutna som pendlare i Stockholm.
– Nu vet jag att jag är hemma om 40 eller 45 minuter. Det gör saker så mycket enklare.

Team Olsson- Pettersson.

Närheten är något som återkommer till när de pratar om livet i Vadstena. Närheten till badplatserna, butikerna och de redan nämnda idrottsanläggningarna. Dessutom uppskattar de evenemangen och att det händer så mycket i staden. De nämner kräftfisket för kommuninvånare, Sommarknäppen och nostalgikvällarna under sommaren.
– Vadstena är en liten stad, men har verkligen ett rikt innehåll, säger Mia.

De har, framhåller hon, verkligen hittat hem. Allihop.
– Ungarna säger att vi aldrig får flytta!
Familjens flytt gjorde också att hennes föräldrar beslutade sig för att följa efter och bosätta sig i Vadstena.
– De ville vara närmare barnbarnen och de har inte ångrat sig. De trivs också jättebra här!