Rödtornet kommer återigen att fyllas av musik. Lilla Akademien träder in som ny huvudman för den högt ansedda sång- och pianoutbildningen.

Lilla Akademien är en musikskola som startade i Stockholm 1998. Verksamheten finns i gamla sjukhuslokaler i Norrtull. Där bedrivs grundskola, gymnasium, en högskoleförberedande utbildning, samt kursverksamhet under helgerna. Den åldersmässiga spännvidden på eleverna är 6 till 25 år.
Musiken genomsyrar Lilla Akademien, som har spetsutbildningar inom flera områden.

–  Vi ser till helheten, sätter varje individ i centrum, och vill skapa en kreativ atmosfär för våra elever, säger Nina Balabina, som är konstnärlig ledare och grundare av Lilla Akademien.

Nu vidgas verksamheten, när skolan till hösten tar över som huvudman för sång- och pianoutbildningen i Vadstena.
– Det känns spännande att ta över en utbildning som alltid haft en så hög kvalitet, säger rektor Emelia Gardemar, som menar att det finns flera paralleller mellan verksamheterna i Vadstena och Stockholm.

Som att båda verksamheterna håller till i historiska och mycket speciella lokaler. Hon kände redan tidigare till Vadstena sång och pianoakademi väl.
–   Vi har haft många elever som gått vidare hit till Vadstena.

Nu blir det ett intensivt arbete för att få allt klart inför hösten. Skolan räknar med att ta emot 15 per år, men kanske några fler första läsåret.
– Det är mycket som ska göras parallellt. Vi har öppnat ansökan, kommer att ha antagning i april maj. Vissa av de tidigare lärarna kommer att vara kvar, men det blir också nya, berättar Emelia Gardemar.

Hon avslöjar också att Lilla Akademien kommer att lägga lite extra krut på pianoutbildningen till en början.
Gardemar är glad över det positiva bemötande skolan fått sedan det kom ut att de skulle driva verksamheten i Vadstena.
–   Det finns ett så stort engagemang från så många här. Det känns bra!


Fakta: Lilla Akademien

Skolan har 450 elever på grundskola, gymnasium och pre-college, fördelade på en klass per årskurs

75 procent av avgångseleverna från gymnasiet går vidare till högre musikutbildning runt om i världen

280 barn i helgverksamheterna

Lilla Akademien är en idéburen och icke vinstdrivande skola, där all eventuell vinst går tillbaka in i verksamheten.

Stiftelsen Lilla Akademien äger två aktiebolag – Musikskolan Lilla Akademien AB och Lilla Akademien Arte della Musica AB. Det är dessa båda bolag som driver verksamheterna på Lilla Akademien.