Östergötlands kulturstad

Välkommen till Vadstena vid Vätterns strand

Intill den mäktiga Östgötaslätten, och med Ombergs yviga hjässa som tornar upp sig i söder ligger Vadstena, Östergötlands kulturstad. Här förenas medeltida slott, kulturhistoriska byggnader och kullerstensgator med nytänkande, ett rikt kulturliv och en levande stadskärna.

Mitt i denna historiska omgivning finns i dagens Vadstena nyskapande aktörer som ständigt utvecklar staden framåt. Kombinationen av det medeltida arvet med pittoresk arkitektur, ständig kreativitet och utveckling lockar många till Vadstena, en kreativ historia.

– Vadstenas atmosfär uppskattas av många, här erbjuds både rekreation och inspiration. En plats att förundras över, besöka, återkomma till, trivas och stanna i.

I hundratals år har Vadstena varit en rekreations- och pilgrimsort vilket också speglas i utbudet av aktiviteter vart man än går. Hela klosterområdet med kyrkan, kungapalatset där klostermuseet ligger – arkitekturen i sig är fantastisk att bara ta in. Det gäller även för renässansslottet Vadstena Slott och de många kulturhistoriska byggnader som finns bevarade runtom i staden. Man befinner sig mitt i historien, en svindlande känsla!

Entré till Klosterträdgården.

Entré till klosterträdgården i Vadstena.

Port som leder in till Vadstena slott.

Port som leder in till Vadstena slott.

Spatsera längs Storgatan

Med ömsint hand blandas det gamla med det nya – resultatet av kreativ kompetens, entreprenörsanda och brinnande engagemang. Butiker, restauranger och konstgallerier har öppet året runt. Att ta en promenad från det vackra Rödtornet och spatsera längs Storgatan med sin ständigt levande butiksskyltning är en behållning, och ett absolut måste i juletid när julbelysningen sitter uppe. En promenad som nu dessutom leder fram till ett helt nyrenoverat och moderniserat Rådhustorg.

Kulturlivet och kreativiteten som genomsyrar Vadstena kommer både från långt bakåtgående hantverkstradition dit Vadstena spetsar, och andra hantverk tillhör, men också från yngre spirande talanger, aktiva inom allsköns konstformer. VadstenaAkademien är en merit för talangfulla operasångare medan Vadstena Folkhögskola för kulturvårdstraditionen vidare. Konstnärer och kulturarbetare trivs i Vadstenas inspirerande miljöer.

Storgatan i juletid.

Butikerna längs Storgatan skyltar och dekorerar med omsorg.

Rådhustorget och folkvimmel i bakgrunden. Blomsterprakt i förgrunden.

Storgatan leder fram till nya Rådhustorget.

Unna dig ett besök

Naturutbudet är stort i och omkring Vadstena, som också är väldigt mycket Vättern. Ta en höstpromenad från fyren i gästhamnen, längs strandpromenaden förbi slott- och klosterområdet i färggrann höstskrud. Eller varför inte ett vinterbad på morgonen, endast ett stenkast från stad och torg.

Här finns paddlingsmöjligheter och fiske. Tåkern, en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar, och inte minst Omberg, Östergötlands högsta berg med natursköna vandringsleder, strax utanför staden. Missa inte att besöka Borghamn, en gammal kalkstensbrytning och fiskeby på norra sidan av berget.

Unna dig ett besök i Vadstena, en kreativ historia, i nutid och framtid!

Teateruppsättning i Vadstena.

Föreställning på VadstenaAkademien.

Naturskönt Vadstena i sommarskrud.

Naturskönt Vadstena i sommarskrud.