Hem / Vadstena2023

Arkitekturen tar plats i Vadstena 2023

Under 2023 lyfts arkitekturen i Vadstena. Arkitekturen är byggnadskonsten som gör vår kommun unik och speciell. Här finns det gamla väl bevarat, men här finns också växande och modern byggkonst, tydliga exempel på modernism och flera byggnader med arkitekturhistoriskt värde, liksom nyskapande och innovativ byggkonst.

Följ med under året när arkitekturen visar upp sig, såväl i staden som på landsbygden. Tematiken formas kring en central utställning som riktar sig till alla som vill upptäcka Vadstena kommun som unik plats. Utifrån denna utställning kan skolor, turister och alla medborgare ta avstamp och upptäcka vår stad och landsbygd. I samverkan med förenings- och näringsliv genomsyrar arkitekturen Vadstena kommun 2023 och målet är att du i slutet av året har upptäckt något som du inte sett förut!

#upplevnågotnytt #vadstenaarkitektur #vadstena2023

Nyheter – Arkitekturåret

Utställningskärm med text och bild i Övre hamnparken

Dags för invigning av “Hålla hus – Arkitektur i Vadstena!

2023-05-19 Den 24 maj är det dags för invigning av temaårets huvudutställning: “Hålla hus – Arkitektur i Vadstena”, med fokus på arkitektur i stad och på landsbygd.
LÄS MER

Vadstenaguiden lyfter lokal arkitektur på Instagram

2023-04-17 2023 är året då arkitekturen står i fokus i Vadstena. Temaåret lyfts särskilt på Instagramkontot Vadstenaguiden med fokus på byggnader och gator.
LÄS MER

Se konstnärer föreviga Vadstena på duk – live på staden

2023-03-08 Den 12 – 14 maj är det dags för en annorlunda konsthappening. Då kan du gå runt i Vadstena och möt konstnärer som förevigar staden på olika sätt. Avslutas med en vernissage.
LÄS MER

Skandinaviska studenter ska skapa unikt vindskydd vid Tåkern

2023-02-14 Nu kommer Arknat till Vadstena och Tåkern. Ingenjörs- och arkitekturstudenter från hela Skandinavien ska skapa ett unikt designat vindskydd vid den välkända fågelsjön.
LÄS MER

Dags för invigning av temaåret i Vadstena – arkitektur i fokus

2023-01-31 Invigningen av årets tema sker på lördag, i samband med Kyndelsmässomarknaden. Kultur- och utbildningsnämndens ordförande Göran Fältgren håller invigningstalet.
LÄS MER

Vy över Vadstena innerstad i fågelperspektiv.

Guidningar – ett sätt att se spännande arkitektur i Vadstena

TIPS! Gömda rum i Vadstena slott och Gamla teatern är bara några av många spännande guidningar där den historiska arkitekturen i staden är utgångspunkt.

LÄS MER

Läs om arkitekturåret i våra grannkommuner

Kommande händelser – mer info kommer senare

Maj-oktober. Vadstenas arkitektur- utställning som tar dig på en arkitekturresa i stadens historia, visas utomhus och arrangeras av Vadstena kommun.

Juli. Arkitektur som inspirerar och visar vägar till framtiden. Utställning om ekologisk och social hållbarhet på Vadstena Bibliotek.

September.Industriarvsrundan pågår 2-3 september och stenindustrin i Borghamn lyfts fram som ett av fem industriarv i Östergötland.