Collage med bilder föreställande turister på stan samt hotellmiljöer

Vadstena kommun hade ökning av gästnätterna under 2023, men också en jämnare fördelning över året. ”Vi gläds över utvecklingen”, säger tursimsamordnaren Sofie Jorsell.

Gästnätterna ökade med totalt 9,1 procent, samtidigt som beläggningen sett över hela året för första gången översteg 50 procent.
– Genom att framgångsrikt förlänga säsongen skapar vi inte bara en positiv effekt på stadens turism, utan säkerställer också hållbarhet för våra verksamheter och möjliggör en året-runt-öppen verksamhet, säger Sofie Jorsell.

Det finns en rad besöksmål som lockar besökare till kommunen året om. Utöver slottet och klosterområdet tillsammans med ett rikt kulturliv, så finns en levande stadskärna och två spa-anläggningar i Vadstena. Dessutom platser som Tåkern och Omberg, för besökare som letar efter naturupplevelser.

Sofie Jorsell

Sofie Jorsell, turismsamordnare.

Bland de internationella besöken ligger Tyskland och Norge fortsatt i topp, men det märks ökat intresse även från annat håll.

– Det är glädjande att se en betydande tillväxt i antalet besökare från Nederländerna och Schweiz. Dessa marknader är strategiskt viktiga för oss, och genom en aktiv bearbetning, inklusive flera framgångsrika press- och researrangörsresor det senaste året, strävar vi efter att öppna upp ännu större möjligheter och skapa en mer internationell närvaro för vår destination, berättar Sofie Jorsell.

 

 


Siffror:

  • Det totala antalet gästnätter i Vadstena under 2023 var 127 247. Det är en ökning med 9,1 procent.
  • De svenska gästnätterna ökade med 9,1 procent.
  • De utländska gästnätterna ökade med 9,8 procent.
  • De största utländska marknaderna var, i turordning: Tyskland, Norge, Danmark, Nederländerna, Schweiz .
  • Beläggning över hela året var 50,4.
  • Juli är toppmånaden med en beläggning på 80,3 procent.