Earth Week i Vadstena den 18-23 mars

Earth Week innebär en mängd aktiviteter och evenemang i Vadstena kommun på temat hållbarhet. Det finns ett stort lokalt engagemang för miljö- och hållbarhetsfrågorna och EarthWeek är ett tillfälle att visa detta.

Även i år blir det en konsert i klosterkyrkan under Earth Hour, den 23 mars. Den här gången kommer Röster om hopp att framföras i en stämningsfullt nedsläckt kyrka. Earth Hour uppmuntras av Världsnaturfonden WWF och finns att läsa om på webbsidan Earth Hour – Världsnaturfonden WWF

Som tidigare år väntar också en rad aktiviteter i kommunens verksamheter, bland annat skola och förskola. Den kommunala kostenheten kommer exempelvis att ha en matsedel anpassad efter temat och en tipspromenad kommer att finnas anslagen framtagen av Agenda 2030-gruppen.

Vadstena bibliotek bjuder in till plantbytarvecka och på studiedagen (18/3) bjuds alla småodlare in för att plantera ett frö.

Självklart hoppas vi att även du medverkar – kanske genom att släcka ner hemma hos dig den 23 mars klockan 20.30!

Nedräkning
Earth hour
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec
Kommunhuset Vadstena kommun

Så jobbar kommunen med hållbarhet

Vadstena kommunfullmäktige har antagit en hållbar styrmodell kallad ”Verksamhetsfokuserad styrning och ledning”: Den avgör vad kommunen ska ägna sig åt och slår fast ramarna för hur detta ska ske. Och framförallt ska det ske på ett hållbart sätt – det vill säga inom planetära gränser, med hänsyn till och med fokus på människan samt på ett långsiktigt ekonomiskt sunt sätt.

Läs mer om kommunens hållbarhetsarbete >

Lämna förslag till kommunens hållbarhetsarbete

Vadstena kommun växlar upp arbetet med hållbarhet och Agenda 2030 och erbjuder nu dig som medborgare att bidra med dina bästa förslag på hållbarhet. I samband med Earth week lanseras därför en nyhet i appen ”Ett bättre Vadstena”, där du kan bidra med dina förslag på hur vi kan ta vårt arbete vidare. De förslag som allmänheten lämnar in kommer att vara viktiga bidrag till kommunens långsiktiga och systematiska arbete med hållbarhet. Logga in i appen och lämna dina förslag under fliken ”Hållbara Vadstena”.

Earth hour-konsert: Röster om hopp

Earth hour-konsert i Vadstena klosterkyrka lördag 23 mars 20.30

Välkommen till en nedsläckt Klosterkyrka där urgamla budskap om hopp och fred stiger upp under valven.

Läs mer om konserten >

Klimatkalkylatorn

Senast 2050 ska vi alla leva inom gränserna för en planet. Men redan idag behöver vi göra stora förändringar mot mer hållbara livsstilar.

Hur lever du? Och vad kan du ändra?

Testa dig själv. Klimatkalkylatorn >

Fyra sätt att äta för en levande planet

Maten vi äter påverkar planeten vi bor på och de val vi gör kan göra stor skillnad. Vi måste äta betydligt mer grönt, mindre men bättre kött, slänga mindre mat och hålla utkik efter rätt märkningar och certifieringar.

Lär dig mer > 

Så kan du delta i Earth Hour 2024

När du släcker lampan under Earth Hour skickar du en signal till beslutsfattare att agera. Men Earth Hour är också en påminnelse till oss själva om att ta bättre hand om vår fantastiska planet. Ta tillfället att bli inspirerad och kanske bli ännu mer hållbar i ditt eget agerande för planeten.

Tips och inspiration >

Tipspromenad

För att öka medvetenheten om Earth hour och Earth weeks betydelse så har WWF tagit fram en tipspromenad. Den finns upphängd runt Tycklingerundan med start vid kolonilotterna. Du börjar vid brevlådan, i vilken du finner svarstalonger.

Eller så laddar du ner tipsrundan och svaren och kör ett quiz hemma med dina vänner? Nedladdningsbara PDF:er finns här.