Annika Toll växte upp i Karlskrona men har bott i Östergötland sedan slutet av 1980-talet. 2013 flyttade hon tillsammans med sin make till Vadstena och sedan två år tillbaka jobbar hon som samhällsbyggnadschef på orten.
Annika är egentligen arkeolog och har jobbat i många år på länsstyrelsens kulturmiljöenhet. Där kom hon i kontakt med kommunal samhällsplanering och framtidsfrågorna lockade. För tio år sedan började hon arbeta med byggfrågor i Vadstena som handläggare och plan- och bygglovschef. Efter några år gick hon vidare till liknande chefsuppdrag i Norrköping och i Linköping.
Därefter slöts cirkeln. Med de inhämtade chefserfarenheterna rekryterades hon i maj 2016 åter till Vadstena, men nu som samhällsbyggnadschef. Hennes bakgrund kunde ses som klippt och skuren för den tjänsten i kulturstaden Vadstena.
Egentligen känns det som om jag har varit på väg hit i hela mitt liv, säger Annika. För en arkeolog är Vadstena något alldeles extra och jag har tillbringat mycket tid här.
Under delar av 1990-talet när barnen var små hyrde familjen en stuga vid Tåkern och Annika har hunnit utforska de flesta fornminnen och kulturarv som bygden har att erbjuda. Som för så många andra var det däremot först när barnen flyttade hemifrån som hon och hennes make beslöt sig för att flytta till Vadstena. I dag bor de i en äldre villa och stortrivs.
Jag låter kanske naiv, men jag tror ju att de flesta människor vill bo så här; i en vacker miljö med en sjö alldeles intill och nära naturen. Allt jag önskar och behöver finns i min närhet. En vanlig lördag hinner vi både äta frukost i lugn och ro, ta en promenad längs Vättern, fika på stan, handla det vi behöver och vi är ändå hemma vid två. Och då kanske vi tagit en tur till återvinningen också. Orkar vi inte laga mat kan vi gå på någon av restaurangerna och sedan på kvällen uppleva musik eller teater. Det är livskvalitet.
Stort engagemang hos alla
Samhällsplanering handlar om så mycket menar Annika; hur Vadstena ska växa och utvecklas till ett modernt samhälle samtidigt som man bevarar och utvecklar ett nationellt värdefullt kulturarv.
Helst ska vi ju kunna förena dem på ett bra sätt och där är jag väldigt positiv!
En av Annikas första uppgifter som ny chef blev att bygga upp samhällsbyggnadsförvaltningen. Hon gjorde en rad nya rekryteringar och känner sig både stolt och glad över det arbete de utför tillsammans. Alla på förvaltningen har kommunens bästa för ögonen och en gemensam drivkraft att få se resultat. Att Vadstenas närings- och föreningsliv plus alla engagerade medborgare visar så stort intresse hjälper förstås också till.
Det är tillfredsställande att jobba i en politiskt styrd organisation och kunna påverka. Vi är alla väldigt engagerade i de projekt som finns. Att få vara med och skapa framtiden i en kommun – det finns ju inget roligare!
Staden växer och utvecklas
Det finns en samsyn inom såväl majoriteten som oppositionen om att skapa ett växande Vadstena. Det gör Annikas uppdrag både spännande och utmanande. Vadstena behöver växa inom en rad områden. Bland annat har förvaltningen fått i uppdrag att ta fram 400 nya bostäder och ny industrimark. En ny skola är redan planerad och inne i stadskärnan pågår en upprustning. Närmast på tur står Rådhustorget och för det projektet har man bjudit in till en arkitekttävling. För att utveckla kommunen gäller det att skapa möjligheter för flera aktörer och under hösten har förvaltningen startat upp en dialog med ett antal byggentreprenörer. Hittills har de haft ett 20-tal intresserade besökare och viljan att etablera sig i Vadstena är stor, berättar Annika.
Vi kommer inom kort att gå ut med markanvisning på Södra Drottningmarken, det ska bli intressant att se vad vi får in för förslag. Ett samhälle bygger vi ju tillsammans, alla aktörer på alla plan är viktiga. Vi vill skapa de bästa förutsättningarna för att bygga trygga, vackra miljöer för dem som bor här men också för att stärka turismen och näringslivet.
En av utmaningarna är att locka yngre människor och framför allt barnfamiljer, något Vadstena delar med många andra småkommuner. Att få växa upp och gå i skola i Vadstena bär med sig mycket positivt tycker Annika. Skolan ligger på gångavstånd för många invånare och ligger i topp i landet när det gäller skolresultat. Här finns också gott om fritidsaktiviteter med aktiva idrottsföreningar, kulturskola, simhall och ishall.
Älskar omgivningarna
Många besökare kanske tror att Vadstena består av Klosterkyrkan och Slottet, men här finns så mycket mer förklarar Annika som tycker mycket om att göra utflykter i området.
Att få bo så här nära Omberg med alla sina promenadstråk är en ynnest. Å andra sidan älskar jag Vättern också och jag försöker ta en promenad vid vattnet varje dag. Sommartid tar vi vår lilla båt och njuter av varmt, kristallklart badvatten i någon av de många grunda vikarna. Är det vinter promenerar jag lika gärna inne bland kvarteren. Trädgården hemma är en annan plats där jag finner både vila och glädje
Finns det mer tid över tar hon gärna del av Vadstenas omfattande kulturliv med bland annat konserter, teater året om och Vadstena-akademiens föreställningar på sommaren. Annika är också guide på Strand, Ellen Keys bostad på Omberg. Där guidar hon ibland under säsongen; ett roligt sätt att hålla kontakt med sitt gamla liv som museianställd.
Som lyckligast är jag nog trots allt när jag är med barnen, de kommer gärna och hälsar på och det är alltid lika roligt.
Text Kina Hultin. Foto Jesper Gustafsson.
Publicerad i magasinet Nyfiken på Vadstena nr 2, 2018.