Vadstena-Akademien samlar unga musiker som är i början av sin karriär med äldre, erfarna för skapa unika operauppsättningar på Vadstena slott. Föreställningarna är helt professionella, men processen dit har ett tydligt pedagogiskt syfte.

Orpheus 2019. Foto: VadstenaAkademin.

Orpheus 2019. Foto: VadstenaAkademin.

Nils Spangenberg, VD och ansvarig för Vadstena-Akademien, har en bakgrund som operasångare och har arbetat på de flesta operascener i Sverige. Sedan början på 2000-talet har Spangenberg ansvarat för Vadstena-Akademiens föreställningar.

– Vi gör inte den vanliga repetoaren utan vi ägnar oss åt det okända, gamla eller helt nyskriven musikdramatik och musik, berättar Spangenberg.

Vadstena akademien grundades 1964 och har sedan dess gjort konserter och operaföreställningar i Vadstena. Varje sommar arrangerar Vadstena Akademien en opera som spelas på Vadstena Slott i den så kallade bröllopssalen. Verksamheten grundar sig i att skapa opera för framtiden genom att unga musiker blir pedagogiskt handledda av professionella yrkesutövare.

Varje år håller Vadstena-Akademien stora rekryteringar med både nationella och internationella sångare och musiker.

– I år har vi sångare från mestadels Sverige och Tjeckien, men orkestern består av musiker från hela Europa, säger Spangenberg som även berättar att bemanningen går från tre personer till drygt 100 medarbetare inför sommarens opera och konserter.

Son of Heaven 2015.

Son of Heaven 2015. Foto: VadstenaAkademin.

Ingrid Rappe, grundaren till Vadstena-Akademien, fick visionen om en opera i Vadstena slott efter att hon hade besökt Vadstena för att tillbringa några dagar på Landsarkivet. Stadens miljöer gav Rappe intryck som formade hennes vision. Dessa miljöer formar än idag Vadstena-Akademiens verksamhet. Spangenberg berättar att naturen, läget vid Vättern och den historiska atmosfären inspirerar.

– Bröllopssalen, där vi spelar, har sett ut på många olika sätt under åren och jag tror att det finns en utgångspunkt i miljön. Jag tror att det är väldigt viktigt för publiken att det blir ett slags event att komma hit på sommaren, gå in i slottet vid Vättern med utsikten i den gamla miljön. Det tillför en extra dimension till verksamheten, menar Spagenberg.

Idag bedriver Vadstena Akademien även Vadstena sång och pianoakademien tillsammans med folkuniversitet sedan två år tillbaka. Den högskoleförberedande utbildning som tidigare fanns på folkhögskolan är en tvåårig heltidsutbildning inom sång och piano.

Det intressanta uppstår i mötet mellan historia och framtid, gammalt och nytt. Något Vadstena-Akademien lyckas med, att skapa en kreativ historia.

Solen och Nordenstjärnan 2018.

Solen och Nordenstjärnan 2018. Foto: VadstenaAkademin.

Foto: VadstenaAkademin http://www.mynewsdesk.com/se/vadstena-akademien