Fler och fler bönder och mat­kreatörer ser kvalitén i det levande kulturarvet och skapar just nu fantastiska måltider för pilgrimer att upptäcka.

Odlingsfält i Vadstena

Odlingsfält i Vadstena.

Vadstena, en kreativ historia, har en inspirerande och anrik odlings- och trädgårdstradition. Kommunen ligger i den västliga delen av Östergötland och består till hela 71% av jordbruksmark och bördiga slättbygd. De privata trädgårdarna i stadsmiljön är också ett uppskattat inslag, med grönskande innergårdar och sommarrosor som klättrar på staketen.

Vadstena klosterträdgård intill Klosterkyrkan inrymmer de tre enheter som den heliga Birgitta föreskrev i sin klosterplan: fruktträdgården, krydd- och örtagården samt gräsgården. I gräsgården, som liknar en blomsteräng, lär nunnorna ha anammat Birgittas råd, att vandra ut och andas frisk luft. Örtagårdens vänner sköter och levandegör idag Örtagården. På våren blommar i fruktträdgården ett hav av den uppskattade klosterliljan.

Nära hamnen, i den södra delen av Vadstenas slottsområde, anlades under 1500-talet en trädgård med såväl fruktträd som odlingar. Senare blev trädgården en sjukhusträdgård. I dag återstår bara Slottsparken med säsongsblommor, svalkande träd och generösa gräsytor för picnic och evenemang.

Många entusiaster med gröna fingrar vill levandegöra det gröna kulturavet och inspirera till odling. Ett nätverk av odlare och gårdsbutiker marknadsförs som Vadstenas Trädgårdar och Pilgrimscentrum arbetar för att återuppväcka intresset för dåtidens pilgrimers matkultur. De har tagit initiativet till att med hjälp av historieforskning kring Heliga Birgittas eget skafferi och med fröer från nordiska genbanken, möjliggöra odling av medeltida växter längs pilgrimsleden till Vadstena, S:t Birgitta Ways.

Fler och fler bönder och mat­kreatörer ser kvalitén i det levande kulturarvet och skapar just nu fantastiska måltider för pilgrimer att upptäcka. För vem vill inte bita i en morotsort som påminner om aprikos eller smaka päron från sjuhundra år gamla träd, som överlevt tidens skiften genom små, medvetna mänskliga handlingar.

På sidan Pilgrimsmat.se finns att läsa:

”För pilgrimsvandringen är en vandring inåt. Till och med rytmen du äter i – långsamheten och tystnaden – kan i all sin enkelhet, skärpa smaksinnet och göra måltid till en högtid. Och väl framme vid slutmålet kan du få med dig egna frön hem, precis som i sagorna. Livet i det lilla fröet som rymmer framtid och möjligheter. Guds kärlek och omsorg till allt skapat.”