Det är torsdag morgon i mitten av januari när vi besöker guldsmed Julia Göransson i hennes butik, en timme för öppning.

– På hyllorna är det lite utplockat förklarar hon, har inte hunnit fylla på efter julhandeln.

Sedan Julia övertog butikslokalen i september har det varit full fart. Först uppfräschning och iordningsställande av lokalen och sedan allt annat som följer med att starta upp en egen butik. Lokal, inredning och hyresavtal övertogs från fd Vadstena Guld & Silver men Julias företag Chudley’s Guld har sin egna stil och sortiment.

– Ett par varumärken känner kunderna igen sedan tidigare, säger hon, andra har jag plockat in nu för att följa med trenderna.

Egen kollektion

Julia som guldsmed är särskilt mån om kvalitén. Vid sidan om inköpta produkter finns hennes egen kollektion, Chudley’s. Än så länge bara i butiken men på sikt kanske även på nätet.

Julia startade upp sitt smidesföretag under pandemin. Vid sidan om en annan heltidsanställning erbjöd hon både smyckeskurser, reparationer, omarbetningar och tillverkning på beställning.
När hon beskriver smyckena, materialen och processen lyser passionen för hantverket igenom.
Drömmen om att driva en egen butik har funnits med länge.

–  Dock, hade jag inte varit utbildad guldsmed, eller hittat en butikslokal i just Vadstena, så hade jag nog inte vågat ta mig an en egen butik just nu, säger Julia.

Hennes koncept passar bra in i det lokala utbudet med unika och personliga butiker i Vadstena. På morgnarna räknar hon med att under våren hinna producera en ny serie med Vadstena-inspirerade smycken med inslag av slätten, Vättern och staden. Till sommaren vet hon att besökarna kommer att öka påtagligt och många uppskattar ett minne att ta med sig hem.

Ett pussel

Julia själv flyttade tillbaka till Vadstena för några år sedan. Här har hon sin släkt och nu också en egen familj. Livet som småbarnsförälder och egenföretagare är ett pussel, men med målmedvetenhet och en stöttande omgivning kan drömmar bli verklighet.

Butikslokalen vid Rådhustorget har gamla anor och var fram till 1904 järnaffär. Sedan dess, i över 100 år, har det varit guldsmedsaffär i lokalen. I fjol fick också fasaden ett lyft efter att Rådhustorget byggts om.