För tre år sedan sade Martin Bengtsson upp sig från vardagsstressen. Han lämnade sitt jobb, drog på vandringskängorna och reste rakt ut i naturen. Där insåg han vad han vill göra i sitt liv och att det ska ske vid det slott, den kyrka och den sjö han känner allra bäst.

Martin Bengtsson

Martin Bengtsson.

Martin Bengtsson rusar in i Klosterhotellets reception med andan i halsen. När ”Vadstenapöjken” som han kallar sig själv, väl är hemma så är det många som drar i honom och han far mellan möten.

Har tar två steg i taget i trappan till övervåningen med idel vackra rum och ståtliga sittgrupper.
– Var ska vi sitta? Det här är nästan som att ha ett väldigt stort vardagsrum, säger han.

Han hämtar två glas bubbelvatten, bestämmer sig sedan för ett konferensrum och landar vid kortändan vid ett gigantiskt långbord.

Det är ingen tillfällighet. Han har många i sitt team, är van att leda möten och ta befälet. Sådant märks.
– Ibland känns det som om vi driver OS, ibland ett väldigt litet företag, säger han.

Vi backar tillbaka till den spirituella ensamvandringen. Martin hade varit ”framme med näsan vid väggen” och för att undvika att gå hela vägen var det tid att tänka nytt. Han lämnade sin post som kommersiell chef i olika idrottsbolag i Stockholm där han numera bor, och en vardag som innebar arbete – jämt.
Naturen är hans energikälla och där och då, blev det tydligt att han vill arbeta med evenemang som fokuserar på psykisk hälsa och att det i första hand ska ske i staden där han vuxit upp.
– Vadstena har allting – slottet, kyrkan, klostret, Vättern och vårt mysiga centrum inom ett stenkast – men vi har ingen idrottslig folkfest. Så jag skissade på ett event och 2017 tryckte jag på knappen till Vadstena triathlon.

Sista helgen i augusti går startskottet för tredje gången och tävlingen är redan bland de fem största i Sverige i sin klass. Här finns ett lopp för alla –barndistans, ungdomsdistans, sprintdistans, olympisk distans, stafett och företagsstafett. I fjol var den yngsta deltagaren 5 år och den äldste 77.

– Det är folkfesten som ska komma i första hand, säger Martin. I andra hand kommer projektet inom psykisk hälsa där eventet via bidrag från deltagare, sponsorer och åskådare skapar en pott med finansiella medel som i sin tur går tillbaka till personer som är i behov av stöd. Jag brinner för att hjälpa både motionärer och företag att hitta rätt balans i vardagen om det så är via Vadstena Triathlon eller andra uppdrag.
Först därefter, i tredje hand, kommer tävlingen – även om det är den som genererar folkfesten.

Triathlon

Loppet startar med simning i Vättern förstås, alldeles nedanför slottet. Växlingarna sker på borggården och cyklingen går ut mot Omberg.

– Vadstena stad är ju grundad i hälsans tecken, här har man tänkt på vård ända sedan munkarnas tid, säger Martin.
– Det känns väldigt fint att kunna ta vara på de historiska platserna. Deltagarna springer genom mysiga gränder, förbi Mårten Skinnares hus, Heliga Birgittas kapell, Klosterkyrkan och mycket annat, och går till sist i mål framför slottet. Det är inte många städer som kan bjuda på något så fint!

Efter förra årets lopp var det en deltagare som sa ”det här är det vänligaste loppet jag upplevt!”
– Det betyder att vi kommit rätt, säger Martin. Vänligt, mysigt och historiskt – det är så motionärerna ska tänka och känna om oss.

I år pausar det populära loppet i Vadstena pga pandemin, men nästa år kommer det förhoppningsvis igen. Så än finns det gott om tid till träning och anmälan (www.vadstenatriathlon.se).