Unionsdrottning Margareta möter upp på Rådhustorget i Vadstena. Hon har förstås mycket att berätta om tiden då hon gav det lilla samhället på slätten stadsrättigheter för drygt 600 år sedan. Vill du höra mer? Ja då kan du boka den historiska karaktären i appen Salver. I Vadstena möts historia och kreativ, digital nutid.

– Vi är nyfikna människor och vill veta vad som händer där vi är. Så tror vi att andra också känner, inte minst när de kommer till Vadstena där vi har så mycket att visa och berätta, säger Patrik Ödling som tillsammans med Linn Carlehed är initiativtagare till Salver.

Appen Salver

Därmed föddes tanken på en app som förmedlar kontakt till guider. En digital lösning kort och gott, för såväl vetgiriga som berättarsugna.

­– Det ska vara enkelt, fortsätter Patrik. Ladda hem appen gratis, och klicka dig fram till en guide som passar ditt intresse. Där ser du om han eller hon är ledig och bokar en tid.

Och inte nog med det, den som vill ha ännu mer djuplodande kunskap trycker på en särskild expertknapp. Den leder till guidningar som grundas på aktuell forskning. Salvers experter; historikern och forskaren Claes Westling, antikexperten Rickard Thunér och kulturgeografen Björn Segrell, alla tre är delägare i Salver, hjälper till med kunskap och faktagranskning.

Men appen är alltså inte bara till för den som vill veta mer, utan också för den som redan vet och vill dela med sig. Det kan handla om en smal specialkunskap om ett enstaka hus eller en händelse, eller om ett genuint och brett intresse av medeltiden till exempel. Som berättare lägger man in information med bilder i appen och gör sig klickbar. Sedan är det bara att invänta bokningar.

För dagen är Linn klädd till unionsdrottning Margareta den första av Danmark, i vit slöja, krona och en vacker röd långklänning med mönster i guld. Margareta var den som gav Vadstena stadsrättigheter år 1400 och hon har haft stor betydelse för trakten.

– Hon var oerhört mäktig, men det är det inte så många som känner till. Kanske för att hon var kvinna, säger Linn.

Linn är utbildad guide och finns förstås i appen för den som vill lära mer om östgötsk historia.

– Jag är van att klä mig till historiska personer och berätta om händelser från gamla tider, men med Salver vill vi också förmedla vardagskunskap om olika platser. Sådant som vi tror att en infödd ortsbo kan föra vidare i fängslande berättelser som blir unika bara för att situationen är unik och berättaren älskar sitt ämne.

Antikexperten och tv-aktuelle Rickard Thunér hyllar appen.

– Det här blir ett kommunikationsmedel mellan nyfikna och guider som jag har upplevt saknats hittills, säger han. Själv brinner jag för Vadstena och därför känns det extra roligt att kunna bidra.

Och det handlar inte bara om historia. Salver knyter ihop matkännare, vinkännare, musikkännare och kulturkännare med de som har frågor och funderingar.

Det finns något för alla att upptäcka, med andra ord.

– Ja, och vi börjar i Vadstena, säger Patrik Ödling. Var kan det vara bättre att starta upp en sådan här app än platsen där historien och historier vibrerar överallt?

Fakta:

Det är gratis att ladda ner appen Salver. Du hittar guidningar genom att söka på plats, tid eller teman och bokar och betalar direkt via appen. Inga fakturor eller insamlande av pengar på plats alltså, vilket innebär en modernisering av yrket för guiden.

Salvers mål är att ta tillvara på människors kreativitet och öka tillgängligheten till berättelser och guidningar inom konst, natur, vetenskap, forskning, musik, mat och historia.

För den som redan är guide blir Salver ett arbetsredskap. Här tas bokningar emot och det blir enkelt att samarbeta med andra guider och turistföretag.

Salver är det engelska ordet för silverbricka, som genom tiderna använts för att bära fram viktiga budskap på.