Samhällsbyggnadsförvaltningen har fått i uppdrag att möjliggöra utveckling av kvarteret Birgitta, de centrala delarna av G:a Birgitta Sjukhus och välkomnar därför privata intressenters initiativ.
De kommunala verksamheterna som bedrivs varaktig i Birgittaområdet upptar bara ca 20 % av lokalytan. I anslutning till kvarteret som ska utvecklas finns kommunhuset. Flera andra fastigheter i området är tomma eller tomställs inom kort. Fyra större byggnaderna fungerar fram till 2027 som evakueringslokaler i samband med renovering av de kommunala grundskolorna.
Under våren håller en projektgrupp på kommunen på att ta fram ett underlag för ett strategiskt beslut på vilka byggnader som fortsatt bör ägas av kommunen och vilka som är lämpliga att utvecklas av externa parter. Mark- och exploateringsingenjör Per Hallin leder arbetet.
– Vi söker nu kontakt med aktörer som vill utvecklas i området och intressenter med idéer som bidrar till att området fylls med verksamhet igen, säger Per.
Olika lokala nätverk och aktörer kommer att kontaktas men Per inbjuder också den som vill att på eget initiativ höra av sig via e-post per.hallin@vadstena.se eller tel. 010 – 23 470 84.
Birgittaområdet bedöms som lämpligt för bostäder, föreningsliv, kultur, besöksnäring och annan icke störande näringsverksamhet. Vissa lokaler kan också fortsatt komma att användas för offentlig verksamhet.

Birgittaområdet vid Vättern
Birgittaområdets byggnader vittnar om Vadstenas månghundraåriga historia av vård. År 1962 invigdes Birgittas sjukhus, ett sjukhuskomplex som när det byggdes bestod av 22 byggnader, varav 12 vårdpaviljonger som kunde hysa vård åt över 1 100 patienter. År 1995 trädde Psykiatrireformen i kraft vilket medförde att patienterna började flyttas till sina hemkommuner för att vårdas där och byggnaderna på Birgittas sjukhus började användas för annan verksamhet eller tomställdes.
Fick du hjälp av informationen på sidan?