Turismen i Vadstena går mer än tusen år tillbaka i tiden. Så länge har nämligen pilgrimerna vandrat till heliga Birgittas stad. I dag väcker temat turism och pilgrim nya, kreativa idéer i Vadstena.
– Det handlar om digitala lösningar, attraktiva paket och inte minst hur vi välkomnar pilgrimerna, säger Emanuel Eriksson, pilgrimsutvecklare vid Pilgrimscentrum.
Målet för de tusentals pilgrimer som vallfärdar till Vadstena varje år är Klosterkyrkan och heliga Birgittas reliker. Men det huvudsakliga målet med en pilgrimsvandring är betydligt större än så.
– På medeltiden var det att få ett frikort genom skärselden och en plats i himlen, säger Emanuel Eriksson, pilgrimsutvecklare vid Pilgrimscentrum i Vadstena. I dag handlar det mer om att få lämna allt för en stund, gå på en inre resa och söka något djupare.
Pilgrimsvandringarna är alltså inte bara en viktig del av Vadstenas historia. De är i allra högsta grad aktuella både i dag och i framtiden. Nya, kreativa sätt att dra nytta av Vadstenas unika ställning kan innebära nya möjligheter inom pilgrimsturismen framöver. Inte minst för de företag som verkar i turistbranschen.
– Det finns en stor potential, säger Emanuel Eriksson. Vi arbetar bland annat med Pilgrims welcome, en märkning som alla kan använda som vill välkomna pilgrimer. Den visar att man har en verksamhet som passar pilgrimer. Det ställer vissa krav, som att man har kunskap och kan ge information om heliga Birgitta.
– Sedan gäller det att hitta attraktiva och nytänkande paket. Nu kan man både cykla och vandra Klosterleden och boka paket med olika boenden. På de stora lederna kan man faktiskt också vandra med digitala kartor som visar hur man går och vilka boenden som finns längs vägen.
Emanuel Eriksson tror också att pilgrimsvandringarna kan locka till sig nya grupper. I dag är kvinnor över 50 år, med koppling till kyrkan, de vanligaste besökarna. Men platser som Santiago de Compostela i Spanien och Canterbury i England ökar intresset även hos nya grupper av vandrare.
– Framför allt bland dem som gillar friluftsliv och att röra på sig, säger Emanuel Eriksson. De som kanske också närmar sig det andliga. En pilgrimsvandring kan vara en annorlunda reseupplevelse, något nytt och lokalt som jag tror kan vara attraktivt.
– Vi vill få människor att hitta frihet, tystnad, långsamhet och enkelhet. Att stänga av mobilen och öppna ögonen för livets stora frågor. Jag tror att en del i att utveckla pilgrimskapet kan vara att fördjupa det ännu mer.
Pilgrimskapet handlar om att vara i rörelse. Och många pilgrimer som kommer till Vadstena går någon av de pilgrimsleder som finns i Östergötland. Andra har vandrat betydligt längre än så.
– Det händer att det kommer pilgrimer som har vandrat genom hela Europa, säger Emanuel Eriksson. Och vi behöver välkomna dem till Vadstena. Det är vi som är platsen, ingen annan kan hävda att de är som Vadstena.