Nu erbjuder Vadstena Folkhögskola en ettårig grundutbildning i kulturvård med möjlighet till fördjupad förlängning. En utbildning helt rätt i tiden.
– Det här är en utbildning som känns självklar i Vadstena, konstaterar rektor Carina Boman, som tillträdde i höstas på Vadstena Folkhögskola.
Hon får medhåll av lärarna Elin Juberg och Lotta Rehn, som också reflekterar över varför den inte startats tidigare, den är ju så rätt här. Men kanske är det helt rätt tid nu, med hållbarhet och återbruk mer aktuellt än någonsin.
Till våren kommer eleverna att komma ut på fyra veckors praktik, vecka 10-13.
– Och vi ser inga svårighet med att hitta bra praktikplatser lokalt, säger Elin och Lotta, som själva är verksamma hantverkare vid sidan om läraryrket. Här finns många duktiga hantverkare och kunskap om kulturarvsvård.
Mer om utbildningen finns att läsa om på Folkhögskolans hemsida:
”Vadstena och dess omgivningar bär på en gedigen och unik historia. Här finns spår av bebyggelse ända från järnåldern. Idag ser vi bl a Gustav Vasas slott, Bjälbopalatset med dagens Klostermuseum, Heliga Birgittas Klosterkyrka och Vadstena kloster. Trefaldighetsgården som byggdes för mentalvård, granne med Hospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus, är idag en del av folkhögskolan. Staden var en anhalt för pilgrimer redan på 1100 -talet och är så än idag.
Skickliga hantverkare inom olika skrån har satt sin prägel på staden. Knyppling med sina spetsgångare, (immateriellt kulturarv), Kammarduksfabriken som var belägen i slottet och vävde dukar som beundras än idag, de skickliga nunnorna som skapat textilier till omvärldens kyrkor, Märta Måås – Fjetterström en världsberömd textilkonstnär med rötterna i staden. Vadstena har en lång historia av att vara en plats dit konstnärer och hantverkare dras. Ett exempel är Prins Eugen som älskade det mjuka ljuset och slätterna kring Vadstena.
Författaren Göran Söderström som skrivit byggnadsvårdsbibeln “600 år i Vadstena”, bor i staden likväl som den internationellt kända glaskonstnären Berit Johansson. Här finns smeder, möbelsnickare, konstgjutare, bildhuggare och byggnadsvårdare och en rad intressanta konstnärer att besöka.
Klosterkyrkan har en stor samling träskulpturer från 1200-talets södra Tyskland, och i Vadstena finns nordens bäst bevarade renässansslott med intressanta möbler från både renässans- och barocktiden.”
Vadstena Folkhögskolas hemsida
Ett arv värt att bevara.