Det är en verksamhet som gett eko över världen. Nu firar Vadstena-Akademien 60 år.
En kväll på 1950-talet. Sångpedagogen Ingrid Maria Rappe kliver in i Drabantsalen på Vadstena slott. Samtidigt går solen ner över Vättern och det varma kvällsljuset letar sig in i lokalen. Det är då tanken väcks. Hon får en vision, och 1964 startar Vadstena-Akademien sin verksamhet. Då i ganska blygsam skala, men så småningom ska akademien bli en välkänd institution inom svensk och internationell opera.
Det är också en aktör som sätter avtryck i Vadstena. Under sommaren kan 100 personer vara involverade i produktionerna, inkluderat de sångare och musiker som kommit in på utbildningen.
– Det är ju ganska många som är här hela somrarna. Framför allt våra utländska medverkande faller ofta pladask för Vadstenas charm och sprider kärleken till akademien och staden över världen, säger Nils Spangenberg, akademiens VD.
Något som bidrar till att Vadstena-Akademien fått sitt höga anseende är den musikaliska gärningen. Unga tonsättare får möjlighet att skriva nya verk på beställning, med urpremiär på slottet. Utöver det pågår ständigt en ”musikalisk arkeologi”. Genom forskare grävs bortglömda verk fram ur arkiv runt om i världen, verk som förtjänar att ”återupplivas”.
– Det är i sanning en unik verksamhet. Själva ursprungstanken lever och utvecklas hela tiden. Detta är också med rätta uppmärksammat världen över. Arnold Östman som var den förste konstnärlige ledaren satte verkligen ribban genom sin enorma forskningsinsats med fokus på musiken vid Drottning Kristinas hov i Rom. Hon var ju en av tidens största kulturmecenater. Arnolds insats ska vi sätta extra fokus på i sommarens jubileumskonserter, berättar Spangenberg.
Den stora scenen i Vadstena är Bröllopssalen på slottet, men akademien sätter även upp verk på Gamla teatern, en unik 1800-talsteater där uppsättningarna får anpassas efter de byggnadsminnesförklarade lokalerna. Här finns till exempel fem fasta scenbilder att jobba med.
– Vi har själva satsat stora pengar på Gamla teaterns bevarande och själva bekostat de fina uppsättningarna kulisser och även ett helt nytt ljussystem byggt på den senaste tekniken med stor hänsyn tagen till den historiska miljön. Gamla teatern är en av Vadstenas största attraktioner och är helt bevarad i ursprungsskick. Vi hoppas att den framöver också ska visas mer för fler grupper av turister.
Många minnen
Nils Spangenberg är VD för akademien. Han har varit involverad i verksamheten i över 20 år, lett den sedan 2009. Nu kliver han av.
Vilket är då hans bästa minne från dessa år?
– Det är så många, så det är svårt att välja. Varför inte börja bakifrån med den lyckade föreställningen ”Gluntarne” som vi startade sommarsäsongen med i år. Men en föreställning som ligger mig mycket varmt om hjärtat är “Four Nights of Dream” av den japanske tonsättaren Moto Osada. Den blev så bra och spelades senare även i New York och Tokyo.
Se program för jubileumssommaren här:
https://www.vadstena-akademien.org/sommaren2024