Ungdomar står bakom staket på kulle med blå himmel bakom sig.

Vecka 27 finns möjlighet för alla mellan 10 och 13 år att ha riktigt kul på sommarlovet. Det har fyra feriearbetande ungdomar sett till.

Varje sommar erbjuder kommunen ett antal ungdomar feriearbete inom till exempel park och fastighet eller vård och omsorg. I fjol gavs för första gången möjligheten att jobba för kultur- och fritidsförvaltningen och medverka i ett ferieprojekt med syfte att skapa aktiviteter för barn och unga i Vadstena. Det gick bra, så i år har fyra nya ungdomar fått chansen att under tre veckor jobba inom fritidsverksamheten.

De började före midsommar.
– Då ägnade vi oss mycket åt planering inför de kommande veckorna, berättar Johannes Liljeberg, som tillsammans med Amelia Ekman, Jackphan Khenlueam och Casper Christensen utgör årets team.
– Vi gjorde ett schema för aktivitetsveckan, inflikar Amelia Ekman.

Träna på ledarskap

Det blev också en affisch för att marknadsföra aktivitetsveckan på stan och i sociala medier. Dessutom får ungdomarna hjälpa till på fritids- och fritidscentrum under dagarna. Där passar de på att berätta för barnen om den kommande veckan.

En viktig del av ferieveckorna är att få träna på ledarskap.
– Jag är social av mig, gillar att göra lekar och att jobba med barn, säger Johannes, som går barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet.

– Jag vill utveckla mig socialt, bli en bättre ledare och kliva fram, säger Casper.

Det är livlig aktivitet på Dalsgården, med flera fritidsledare i tjänst, så ungdomarna får verkligen en inblick i arbete. De får lära sig mycket. Och har lärt känna varandra.
– Samarbetet mellan oss fyra har blivit bättre och bättre. Det är jättekul, säger Johannes och får medhåll från de övriga.


Program för aktivitetsveckan

Aktiviteter för dig från 10-13 år. Start 10:00 varje dag på Fritidscentrum.

Måndag: Kubb och bollsport på multiplan.

Tisdag: Pyssel och pingis.

Onsdag: Lära sig instrument och andra aktiviteter.

Torsdag: Gymnastiksalen 10:00-12:30.

Fredag: Fotbollsturnering på multiplan (anmälan krävs).

The post Ungdomar har fixat program för aktivitetsvecka appeared first on Vadstena kommun.