Turisterna hittat tillbaks efter pandemin, inte minst de utländska. Det visar den nationella inkvarteringsstatistiken fram till den sista augusti.

För Vadstena kommun ses en ökning av antal gästnätter med 16,7 procent jämfört med 2021, för perioden januari-augusti. För sommarperioden, juni-augusti, är ökningen 6,8 procent.
– Orsaken till att vi inte ökat mer på logi i sommar är att vi är fullbokade, det finns inga tomma sängar att fylla upp under högsommaren, förklarar Jessica Hallros, vd på Vadstena Turism & Näringsliv.

Vadstena har även haft fler utländska gäster under juni-augusti 2022 jämfört med rekordåret 2019 och aldrig tidigare haft så många tyska och norska besökare. Övernattande besökare kommer annars huvudsakligen från Sverige följt av Tyskland, Norge, Nederländerna, Danmark och Schweiz.

Även antalet dagsbesökare har återhämtat sig och i stadskärnan ökat med 18% sedan 2019 (före pandemin). Tydliga toppar ses i anslutning till de större efterlängtade evenemangen.

– Till Vadstena kommer årligen flera hundratusen besökare och vår Turistinformation är öppen året runt för besökare och invånare, sommartid alla dagar i veckan, berättar Sofie Jorsell, turismsamordnare på Vadstena InfoCenter.

– Vi har i vår satsning på hållbar turism tagit fram oårsbundna material om Vadstena på flera språk och ökat den digitala tillgängligheten samt samverkan med närliggande kommuner, vilket varit mycket uppskattat.  Vadstena med omnejd är ett uppskattat resmål av både svenska och utländska besökare och har ett brett utbud av aktiviteter och sevärdheter. Här vill man stanna länge och gärna återvända.

– En stor del av våra nationella besökare kommer från närliggande län såsom Västra Götaland, Kalmar och Stockholm och vi tror att Svemester-trenden kommer att stärkas ytterligare i och med det förändrade ekonomiska läget, avslutar Sofie.

Fler siffror finns på Visit Östergötlands webbsida för branschen:
https://www.visitostergotland.se/vs/for-branschen/statistik/nationell-inkvarteringsstatistik