Vadstena kommun består till stor del av värdefull jordbruksmark och har många företag inom lantbruk. Här är vi stolta över vår jordbrukstradition och arbetar aktivt för att uppnå den regionala livsmedelsstrategin.

Östergötland som helhet är ett stort jordbrukslän som står för ungefär åtta procent av Sveriges totala livsmedelsproduktion. Jordbruket skapar arbetstillfällen i både primärproduktionen och dess försörjningskedja, förädlingsledet, hos grossisten och handeln. Dessutom bidrar det till arbetstillfällen inom angränsande branscher som transport och teknikutveckling. Bara primärproduktionen i Östergötland sysselsätter närmare 10 000 personer och både produktionsvärdet och antalet årsarbetstillfällen har ökat under de senaste tio åren. Länet har dessutom goda resurser inom jakt och fiske, vilket innebär att även viltjakten och de blå näringarna är en del av länets livsmedelsförsörjning.

Den gröna näringen är en bidragande faktor till att upprätthålla den biologiska mångfalden och är avgörande för att Sverige ska många av de globala målen inom Agenda 2030 och flera av Sveriges uppsatta miljömål. Den regionala livsmedelsstrategin går i linje med Agenda 2030 och arbetet med strategins mål präglas av social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Östergötlands regionala livsmedelsstrategi ger tillsammans med Sveriges nationella livsmedelsstrategi en gemensam vision och visar på en färdriktning för alla. Branschorganisationer, livmedelsföretagare, handel, forsknings- och utbildningsinstanser, rådgivningsorganisationer, kommuner och myndigheter, regionala och lokala politiker och finansiärer är alla en del i att bidra till livsmedelssektorns utvecklingspotential och målet om ett livskraftigt Östergötland som skapas genom ökad innovation och utveckling i hållbara livsmedelssystem.

Självförsörjningsgraden i Östergötland är idag bara 50 procent. Det betyder att vi importerar hälften av den mat vi äter, och om det skulle bli kris eller krig i Sverige skulle det få en stor påverkan på vår livsmedels­försörjning. Därför måste vi göra allt vi kan för att öka vår självförsörjning – och att välja östgötsk mat är en väldigt bra början.

Fyra skäl att välja östgötskt

  • För klimatet. För att kortare transportvägar betyder minskade koldioxidutsläpp – och därmed lägre klimatavtryck.
  • För tryggheten. För om du väljer östgötsk mat kan vi öka vår självförsörjning – en nödvändighet om krisen eller kriget kommer.
  • För ekonomin. För när du väljer östgötsk mat bidrar du till vårt eget näringsliv och gynnar den lokala ekonomin.
  • För djuren. För att östgötsk mat produceras med stor omsorg om både djur och natur – med Europas kanske bästa djurhållning.

…och fyra skäl till att välja östgötskt

  • För hälsan. För att östgötskt kött produceras med minimal antibiotikaanvändning och därför är en del i lösningen på antibiotikaresistens.
  • För kvaliteten. För att östgötsk mat är både färskare och av högre kvalitet, eftersom den inte behöver transporteras långa sträckor.
  • För plånboken. För när du väljer östgötsk mat kommer du att äta mer i säsong – ett smart val även för plånboken.
  • För hållbarheten. För att östgötsk mat är färskare när du köper den – i förlängningen kan det betyda mindre matsvinn.

Många av mervärdena med att välja östgötsk mat tydliggörs av initiativet Östgötsk mat – för framtiden | Därför du ska välja östgötsk mat.

Logotyp med texten Östgötsk mat - för framtiden