Vid Vätterns strand och foten av Omberg, mittemellan Vadstena och Ödeshög, ligger Borghamns Kiosk & Fisk. Lanthandel för lokalbefolkningen, utflyktsmål för såväl Östgötar som mer långväga besök – och en räddare i nöden för många under pandemin.

– Vi har fått ganska mycket att göra, vi kör ut varor och vi hjälper till extra just nu när Corona håller på. Det är många som inte kan ta sig hit eller vill vara bland folk, så då kör vi ut och levererar, berättar Camilla Henriksson, som till vardags står i kassan i lanthandeln.

Vid sidan av lanthandeln ligger fiskeboa där de säljer både färsk och rökt fisk, direkt från det egna rökeriet. Även härifrån levereras det till privatkunder i hela trakten.

Halstrad sik, en delikatess från fiskeboa på Borkhamns Kiosk & Fisk. Bilden är ett montage.

Halstrad sik, en delikatess från fiskeboa på Borkhamns Kiosk & Fisk. Bilden är ett montage.

– Vi har sik, vi har röding, vi har laxöring från Vättern och så har vi vår egenodlade laxforell. Vi har ett brott här där vi föder upp från yngel till att de blir stora. Och så har vi halstrad sik någon gång om året. Halstrar gör man inte så ofta. Fisken sitter på pinne och blir som grillad fisk. Doppad i saltlake, frestar Camilla.

Camilla berättar att Borghamn Kiosk & Fisk gärna samarbetar med lokala företag och att de satsar på såväl närodlat som lokalt. Lanthandeln är återförsäljare av produkter från närliggande Valla Morötter, Brunneby Musteri och Heda Honung. Och hälsokost från Helhetshälsan. Men de är också leverantörer av fisk till vandrarhemmet Borghamns Strand och till Gyllenhammars Restaurang. Till Markuskräftan i Väderstad levererar de både fisk och kräftor.

– Vi har alltid haft fisk här. Lennart Rogsberg som var fiskare hade fiskaffär här innan hans söner Jimmy, min sambo, och Torbjörn startade lanthandeln, berättar Camilla.Jimmy är numera yrkesfiskaren och hans bror Torbjörn Rogsberg tar hand om det ekonomiska. Camilla jobbar i butiken tillsammans med dottern Anna och sonen Kalle röker fisk i rökeriet. Om någon i familjeföretaget är borta någon dag så kan de hjälpa varandra på de flesta positionerna.

Borghamns Hamn. Foto: Gunnar Stenberg

Borghamns Hamn. Foto: Gunnar Stenberg

På sommaren är även cafét öppet, med lite fika, fikabröd, smörgåsar med olika innehåll. Och de populära fisktallrikarna.

– En normal sommar har vi jättemycket besökare. Många är på Omberg och åker över och stannar här för att fika och äta mjukglass. Det är blir ett utflyktsmål i sig själv och många kommer tillbaka år efter år.

Precis som för många företag inne i Vadstena innebar sommaren 2020 extra mycket besök och kunder även till lanthandeln, berättar Camilla.

– Jag har aldrig sett så mycket husbilar som det var i somras.

Men på lanthandeln märkte de inte bara av ett uppsving under sommaren 2020, utan det har pågått under hela pandemin och det kommer betydligt fler hembeställningar än före Corona.

– Vi har haft hemleverans redan förut, till våra äldre kunder. En del som inte har körkort, eller som har en bit att gå eller cykla. Dem har vi hjälpt länge.

Kunderna ringer och beställer varor och får leverans till trappen eller utanför lägenhetsdörren, ofta utan direkt kundkontakt.

– De flesta man levererar till är ju hemma. Man ställer på trappen och knackar på och då kanske de vinkar i fönstret och bekräftar att de tagit emot leveransen. Det är såna här små små grejer som gör ganska mycket för kunden, förklarar Camilla.

Det är fortfarande många kunder som kommer till butiken, även under andra vågen, men också fler och fler som tar pandemin på allvar, berättar Camilla, och nu finns även en lapp med information om hur många man får vara inne i butiken. Det är även fler och fler som kommer med munskydd och med handskar på.

– Det är aldrig mycket folk härinne samtidigt, utan de som kommer kan gå i lugn och ro. Man tittar in och ser att det är två eller tre personer i butiken, då väntar man utanför på sin tur, säger Camilla.

Och det händer även att kunderna kommer dit, men stannar kvar i bilen, för att få leverans till utanför bilen.

– De ringer och vi plockar varorna och går ut och ställer vid bilen. Det gäller ju att verkligen ställa upp. För många vill inte springa i de här stora affärerna. Och då är ju de här små lanthandlarna och affärerna ganska bra att ha, tror Camilla. I maj har lanthandeln Borghamns kiosk & fisk varit i gång i sju år och mitt i pågående pandemi har de bestämt sig för att satsa på utbyggnad. Alla delar av verksamheten som har växt fram under åren ligger på samma område; Fiskeboa, lanthandeln och cafét, men som separata sektioner, och det är något som familjen nu planerar att ändra på.

– Vi ska också bygga om inne i affären och så vill bygga ihop de olika delarna och bygga in cafét så att man kan sitta både ute och inne, och ha cafét öppet året runt.