”Skapar du inget, så händer inget”. Ett krasst konstaterande som passar Johan Liljefors bra. Han har fört Alla Format långt i en tuff och kreativ bransch, alltid med närhet och personlighet som främsta ledord. Men så är också både företaget och dess ägare ”Made in Vadstena.”

Alla format, personalenVid fikabordet bakom tryckeriet hos Alla Format sitter två lokalpatriotiska rebeller.
– Eller rebell förresten, det kanske är att ta i, men vi accepterar inte saker rakt av. Vi söker nya vägar hela tiden, säger Roger Durlind och flyttar omkring sin kaffekopp på furubordet.
Roger är frilansande pensionär som tänker fortsätta att dela med sig av sina värdefulla kunskaper ”så länge han tycker att det är kul”. Med 40 års erfarenhet har han god fingertoppskänsla för branschens svängningar.
– Alla Format har en väldig bredd, säger han. Vår specialitet är att vi inte har någon specialitet, kan man säga. Det gäller att vara mångkunnig och bred samtidigt. Ena dagen kommer den lokala konditorn in med ett uppdrag, nästa gång är det restaurangägaren, sedan industri-vd:n och nästa en nationell representant för Ikea. Alla har en idé och vilja och det är vår sak att omsätta den i verklighet och förmedla budskapet som de vill ha fram.

Ingen dag är den andra lik med andra ord. Och det är precis så ägaren, Johan Liljefors, vill ha det. När tryckeriet där han jobbade tidigare gick i konkurs bestämde han sig för att prova på egen hand.
– Jag hade flera kundkontakter kvar och tänkte ”jag kör!”
Så föddes Alla Format på Birgittas Väg 4, mitt i Vadstena.
– Sen har det rullat på, som man säger.

Och hjärtat klappar hårt för Vadstena, både i yrket och privat.
– I en sådan här liten stad är det jätteviktigt att vi jobbar tillsammans och hjälper varandra att utvecklas. Det är vi bra på i Vadstena, här tittar man inte snett på någon annan utan hjälper till om det behövs.
– Det är dessutom de lokala projekten som är roligast att jobba med. Nyligen har vi gjort Vadstenas turistbroschyr och det är precis ett sådant jobb som jag gillar. Lokalt förankrat, nära samarbete med andra aktörer och högt i tak. Det är skitkul!

Ja, för slentrianer och långbänkar får tryckerichefen att gäspa stort. 75 000 brevpapper till exempel?
– Nej, usch! Helst ingen massproduktion. Jag trycker gärna 1 000 vykort, men då ska det vara 1 000 olika motiv.
Bäst trivs han med variationen. Häromdagen kom en lokal kund in på förmiddagen och bad om en skylt till sin lägenhetsdörr. På eftermiddagen trycktes 50 000 broschyrer i 90 olika utföranden till Ikea i Danmark.
– Då är det gött! säger han och lägger in en snus. Det här jobbet kräver ständig kreativitet och allra roligast är att utvecklas och testa nytt. Det går ju faktiskt att trycka på nästan alla olika material.

Därmed växte idén om nya ben att stå på. Numera är Alla Format Bokförlag också. Och tryckeridelen har utökats till tryck på kläder samt ett omfattande samarbete med DanagårdLitho i den grafiska branschen.
– Det handlar till stor del om att våga. Jag nördar gärna ner mig på riktigt och kommer med nya lösningar. Går min egen väg.
Lite som en rebell, som sagt. Och lokalpatriot.
För ur kärleken till hemmaorten föddes idén om en kavat hälsning på trycksaker och skyltar.
– Made in Vadstena, säger Johan. Som en skön motkraft till ”made in China” som jag är så trött på. Det är lite kaxigt och vi gömmer oss inte direkt. Men vi är stolta över vår stad och det vi gör, och det vill vi visa.