Längst upp på Storgatan i Vadstena, i Elsa Petterssons gamla spetsaffär, flödar färg och musik. Anlouice och Kjell Silverwitt är två av alla de konstnärer som gör Vadstenas kulturliv unikt.

Man behöver inte bo i Stockholm för att göra sin grej, säger Anlouice Silverwitt.

Paret Silverwitt.

Anlouice och Kjell Silverwitt har alltid skapat. För Anlouices del har det främst handlat om måleri, medan Kjell lever för musiken. Kjell har en mångårig bakgrund som frilansande musiker i olika sammanhang och har bland annat varit aktiv i Vadstena nya teater under en lång tid. Anlouice målar med starka färger och driver ateljé på Storgatan. Båda har samma strävan, att ständigt utvecklas och hitta sitt personliga uttryck.

Man måste våga tro på det man gör, säger Anlouice Silverwitt. Jag har inte gått i några konstskolor, jag har utvecklat min egen stil. Det gäller att gå inifrån och ut, våga tro på sig själv och strunta i vad folk tycker.

För mig är det viktigt att beröra och hitta mitt eget ljud, säger Kjell. Det jag spelar får aldrig bli statiskt. När någon kommer fram till mig efter en konsert och säger att de har berörts av mitt gitarrspel, det är en sådan glädje.

När Anlouice och Kjell blev ett par 2002 kom de från var sitt äktenskap och småstaden blev smärtsamt liten i den nya relationen. Så de lämnade Vadstena för Skåne under några år. Men Vadstena lockade dem tillbaka igen.

Jag saknade naturen, omgivningarna och den skapande miljön väldigt mycket, säger Kjell. Och jag upplevde en stor öppenhet när vi kom tillbaka. En tillåtande miljö, där det gamla hade luckrats upp sen vi lämnade.

Anlouice och Kjell är bara två av alla de konstnärer som bor, verkar och skapar i Vadstena. Att en så liten stad har så många och skiftande kulturyttringar är mer eller mindre unikt.

Jag tror att andligheten har stor betydelse för skapandet i Vadstena, säger Anlouice. Nunnorna har påverkat stämningen genom historien med sitt osynliga arbete. De bär vår stad på sina axlar och de har betytt mycket för stadens själ.

Sedan tror jag att Birgittas sjukhus också har spelat in, säger Kjell. Särlingar och original har alltid varit en del av staden, det har skapat en öppenhet för det som är annorlunda.

Stämningen i Vadstena är något som lockar människor, det märker paret Silverwitt. Många som besöker ateljén under den hektiska sommarperioden uttrycker en längtan till Vadstena.

De säger ”här vill jag bo”, berättar Anlouice. Och jag tror att en hel del har fastnat här. Vi märker det i konstnärssammanhang, att det är mer rörelse nu. Akademin drar också förstås, men det sprider sig även till andra. Det är så många konstyttringar här.

Både Anlouice och Kjell har ett stort engagemang i Vadstenas kulturliv. De spelar på konserter, arrangerar vernissage och driver ateljé. Men det finns också utrymme för gatumusik och spontana spelningar i blomsteraffären.

Ja, blomsterbutiken brukar ha klubbkvällar och ville ha lite musik. Så det gjorde vi förstås gärna. Det är fantastisk lokal med ett valv där vi satt och spelade.

Själva håller de gärna till i ateljé Silverwitt, den lilla lokalen på Storgatan som har rymt spetsbutik i 60 år. Och bara på deras lilla gatstump ligger tre ateljéer.

Det är ett litet mikrokosmos här med antikviteter, lyrik, musik och konst. Vi hör ihop, säger Anlouice Silverwitt. Det är viktigt att hitta sin plats och det har vi gjort.