Varje morgon flyttar hon delar av sin blomsterbutik ut på Storgatan i centrala Vadstena och skapar vackra arrangemang för de förbipasserande att beundra. – Färgerna ska passa ihop och det ska vara maffigt och fluffigt, säger Ingrid Ohls Magnusson på Vadstena Blommor & Design.

I juletid är det förstås ganska mycket grönt och kransar och granar i utställningen. Hela sortimentet och alla erbjudanden ska representeras, men utan att det blir rörigt, och så ska det passa till årstiderna.

– Alla kan ju ställa ut sina saker på en gata, men det krävs att man har ett speciellt öga och en tanke bakom allt som man arrangerar och ställer ut. Det tillhör yrkesstoltheten som florist, anser Ingrid.

Vadstena Blommor & Design på Storgatan i Vadstena
Fluffig vinterprakt utanför Vadstena Blommor & Design på Storgatan i Vadstena
När man kommer in i butiken, som Ingrid kallar sin ”blomstervärld”, är det som att komma in i ett levande konstverk.

– Det konstnärliga är viktigt. Det är ett skapande fast med levande material istället för att sätta färg på ett papper eller duk.

Med två föräldrar som är konstnärer, mamma från Ödeshög och pappa svensk-amerikan, och där mamma dessutom är trädgårdsentusiast, har Ingrid har fått grunden till sitt yrke och hantverk.

– Vi har alltid hållit på och odlat och skapat hemma, säger Ingrid, som när hon tänker tillbaka tycker att det är ganska självklart att hon blev florist med både konst- och floristutbildningar på sitt CV.

– Det bästa av två världar, på något sätt.

En glimt från Ingrids blomstervärld inne i butiken Vadstena Blommor och Design.

En glimt från Ingrids blomstervärld inne i butiken Vadstena Blommor och Design.

Ingrid är född och uppvuxen i USA, utanför Tacoma, i delstaten Washington. Familjen flyttade hem till Sverige 2005, när Ingrid var 18 år gammal.

– Vi levde långt ifrån ett glamoröst liv i USA. Där får medelklassen jobba hårt, bara för att kunna överleva. Där finns liksom inga skyddsnät. Min drivkraft och att jobba hårt för att få göra det jag älskar att göra har jag nog fått med mig därifrån. Man ger inte upp.

Butiken slog upp portarna för första gången för fem och ett halvt år sedan. Maken Petter sköter den ekonomiska biten så att Ingrid kan koncentrera sig på det konstnärliga.

– Vi är normalt tre personer i butiken, inklusive Cissi från företaget ’Det Lilla Rummet’, som hoppar in här ibland.

’Det Lilla Rummet’ är en ny och ’tuffare och mer modern barnbutik’ som drivs av vännen Cecilia Karlsson. Hon öppnade sin butik längst in i, inuti, Vadstena Blommor & Designs butik för bara någon månad sedan.

– Vi har en stor yta och ett rum där det inte finns några fönster och då våra växter behöver ljus så bollade vi idéer med Cissi, som länge haft en dröm om att ha en egen butik i Vadstena.

Tanken är förstås att de två verksamheterna ska lyfta varandra och ingå olika spännande samarbeten, men på grund av pandemin har många av planerna lagts på is.

– Konceptet med att öppna en butik i en butik har bara en massa möjligheter. Så vi ser otroligt mycket fram emot att planera vidare och gå loss med alla idéer vi har, efter andra vågen.

När pandemin kommer på tal nämner Ingrid drivkraften som hon fått med sig från uppväxten i USA och att den kommer väl till pass.

– Man ger inte upp. Man kör bara på och försöker vara mer kreativ, men just nu är det extra kämpigt. Vadstena har haft en fantastisk sommar, men för oss är sommaren normalt den enda lågsäsongen. Så vi har inte har någon högsäsong alls att falla tillbaka på i år, som andra kanske har.

Nu stundar julhandeln och Vadstenaföretagen satsar mer än vanligt på hemkörning av varor. På

Ingrid Ohls Magnusson utanför Vadstena Blommor & Design tidigare i somras.

Ingrid Ohls Magnusson utanför Vadstena Blommor & Design tidigare i somras.

Vadstena Blommor & Design har de alltid haft hemkörning som en del av sitt koncept, men i år blir det lite extra.

– Inför julen satsar vi på att ha ett större färdigproducerat utbud i butiken. Buketter och julgrupper. Blomsterbud och hemleveranser. Och under själva julveckan kör vi endast förbeställning av julbuketter och julgrupper för att undvika köbildning.

– De som kan komma in till butiken kommer då bara för att hämta upp det de har beställt, säger Ingrid som längtar efter ett mer normalt liv igen.

– Jag ser fram emot så mycket, som alla vardagliga saker man tog för givet förut som är nästan omöjliga nu. Man vill kunna krama om en ledsen kund som står och beställer till en begravning av någon den har gått miste om, lika mycket som att stå nära en vän och skratta och prata som man gjorde förut. Utan att behöva tänka på en meters avstånd.