Mycket närproducerat, lokala samarbeten, stor nyfikenhet och kreativitet. Vadstena kommun jobbar hela tiden med mervärden för att lyfta matupplevelsen.
– I Vadstena ligger man verkligen i framkant kring barn och mat, säger Annsofi Hultbäck, rektor på förskolan Omma.

Food for life kollageSedan några år tillbaka är det konceptet Food for life som gäller runt de offentliga måltiderna i Vadstena kommun. Inriktningen innebär närproducerade råvaror, upplevelser och kunskap kopplat till måltiden.
Food for life handlar om att ge ett mervärde – samtidigt som man utnyttjar resurserna på bästa sätt.

– Alla måltider ska vara goda, näringsriktiga, hållbara och leva upp till riktlinjerna. Men vad kan vi skicka med mer? Att addera kunskap och upplevelser runt måltiderna har blivit vårt arbetssätt, säger kostchef Anna Lundstedt.

Food for life spänner från förskola till skola och omsorg. Inom omsorgen ska måltiderna vara höjdpunkter på dagen – och i bland har måltiderna en extra festlig krydda som exempelvis skördefest. Innan coronapandemin slog till har odlare och djur varit på besök, det har bjudits på ostprovning och någon gång även lite dans.

Ostbricka

I skolan gör eleverna studiebesök ute på landet. Samarbeten med Tåkerns trädgård och Alvastra kungsgård är mycket uppskattade och ger tydligare bilder om hur maten kommer till tallriken. När man vet mer om hur lång tid det tar att odla en morot, så blir man också mindre benägen att slänga mat. Ett lärande i hållbarhet, helt enkelt.

På Omma förskola närmast exploderar alla sinnen av kreativitet som försiggår i barnens vardag. Kockarna är motorn i arbetet med måltidspedagogik och de samarbetar tätt med pedagogerna – som kopplar aktiviteter till läroplanen.

Nyligen drog man igång ”Småkockarna” där varje avdelning får uppdrag att hjälpa köket.

– Vi har köpt in små kockmössor, barnknivar och annat för att de ska kunna pröva att klyfta potatis och sådana saker. Barnen får träna finmotorik, grovmotorik och vi hoppas att barnen på det här sättet känner sig mer delaktiga, säger kocken Hanna Wetter och pedagogen Victoria Pettersson.

Det handlar om att dra nytta av all kunskap som finns om maten. Det handlar om nyfikenhet. Det handlar om att upptäcka, utforska och göra det okända känt.
Lukta, smaka, känna.

– Barnen får pröva och upptäcka. Men det finns inga måsten, alla barn gör det man törs, säger Victoria.

Hon skrattar varmt när fisklunchen några veckor tidigare kommer upp. Citroner låg uppskurna. Av sex barn var det bara ett som tog med en klyfta på tallriken.

– Vid bordet sa barnet, ”titta på mig när jag äter citronen, jag gör ingen min med mitt ansikte”. Sen gick de andra fem under måltiden och testade en citron…när en vågar göra något så smittar det till andra.

På Omma är det tema varje månad. När det var citrusfrukter fanns allt från clementin till lime att prova. Barnen fick rösta vilken som var godast och de äldsta på förskolan räknade och gjorde ett diagram. Smart och enkelt.

Dukat bord

Man jobbar mycket med att måla med grönsaker och frukter. Och mitt i förskolan finns ett jättefint atrium fullt av odlingslådor. Här kan barnen så frö och odla hela vägen tills det ska upp på tallriken.
Under hösten har det även varit matpromenad utomhus. Hinkar sattes fram med bland annat banan och lite läskig spaghetti där barnen fick sätta ner händerna, känna och gissa vad var. Kryddburkar fanns att lukta i för att försöka luska ut om det var kaffe, kanel eller något annat.
– Barnen är verkligen nyfikna, säger Hanna Wetter.

Rektor Annsofi Hultbäck, som har erfarenheter från flera förskolor och skolor i andra delar av Sverige, hyllar hur långt kommunen kommit.
– I Vadstena ligger man verkligen i framkant kring barn och mat. Här får barnen tidigt en mångfald av grönsaker och jag ser en otroligt stor skillnad jämfört verksamheter jag varit tidigare i nyfikenheten och våga ta grönsaker. Jag tror att grunden de får här kommer påverka hur de kommer att äta på skolorna sen, säger hon.

På förskolan i Vadstena läggs grunden till en god livsstil.

Vill du se mer om matlivet på förskolorna Omma och Blanka? Kika in på deras instagramsidor. Sök efter koketomma och koketblanka.

Här kan du läsa mer om Vadstena kommuns arbete med Food for life.