Familjen Milton har drivit Vadstena Klosterhotel i 30 år och Matilda Milton beskriver att hon mer eller mindre växte upp i en kastrull i hotellköket. Det har gett henne stor kärlek till mat men också till hotellnäringen och inte minst till Vadstena.

Matilda Milton. Foto: Jesper Gustafsson..

Matilda Milton. Foto: Jesper Gustafsson.

Efter några år med studier och jobb på annan ort är Matilda sedan fyra år tillbaka i hemstaden och på Vadstena Klosterhotel. Fylld av energi och med aldrig sinande idéer har hon tillsammans med resten av familjen fortsatt att utveckla hotellet och sedan årsskiftet 2018 driver familjen Milton även Visit Vadstena.

Älskar mötet med människor

Det är inte utan att man undrar hur tiden räcker till och Matilda medger att hon nog jobbar sju dagar i veckan och nästan dygnets alla timmar. Det är svårt att låta bli när service och möten med andra människor är den största drivkraften.

Jag älskar mitt jobb! Jag är så lyckligt lottad att jag varje dag vaknar med ett leende på läpparna och undrar vad för spännande som ska hända idag. Det är ju underbart att känna så!

Att få återhämtning och vila är förstås viktigt när man jobbar mycket, men det är lusten, nyfikenheten och kärleken till det hon gör som driver henne. Samt att umgås med sin man, deras ettåriga dotter och familjens basset.

När jag leker med min dotter släpper jag tankarna på allt annat och det ger mig verkligen massor av energi.

En hyllning till klostertraditionen

Flytten tillbaka till Vadstena var väl planerad, dels älskar hon staden, dels hade hon och föräldrarna diskuterat att utöka Klosterhotellet med ett spa. Det kändes självklart att komma hem och bli delaktig i den satsningen berättar Matilda. 2016 stod Vadstena Klosterspa färdigt och hon är otroligt nöjd med resultatet.

Vi har verkligen hittat vår nisch och har byggt ett spa som betonar lugn och ro. Det tycker vi att Vadstena står för och det vill vi förstärka. Stillhet och kontemplation i en vacker miljö.

Spat har olika pooler, bastur och ett vilorum som erbjuder en skön oas både för hotellets gäster och för dagbesökare. Under 2018 kommer man också att börja erbjuda retreater, lite av en hommage till det klosterliv som också är en så stor och viktig del av Vadstena. Hotellet ligger vägg i vägg med Klostermuseet och sedan många år har man ett tätt samarbete med Klosterområdet.

Vi utvecklas bäst tillsammans

I och med den nya satsningen på Visit Vadstena skapar de också nya möjligheter att ytterligare knyta ihop de historiskt vackra delarna i staden. Målet är att skapa en helhet som gynnar hela besöksnäringen förklarar Matilda.

Jag vill gärna länka ihop Klosterområdet med slottet. Visit Vadstena har också fantastiska guider och vi vill att besökare går både till slottet och Klosterområdet. Tänk bara vilken unik miljö vi har att erbjuda våra besökare!

Matilda brinner för att besöksnäringen ska utvecklas i samklang; att man ska gynna och hjälpa varandra i Vadstena. Hon är säker på att ju fler produkter staden har i sin portfölj desto starkare blir de alla.

Vi i familjen går in i det här för att vi brinner med hjärtat. Vi kommer inte att tjäna pengar på slottet, men går det med vinst ska allt återinvesteras för att till exempel köpa in möbler och gärna återskapa så mycket det går av den ursprungliga miljön.

Tack vare slottet kommer de att kunna erbjuda en unik miljö för konferenssällskap för upp till 200 personer. Det kommer också att skapa hotellnätter som gynnar fler än Klosterhotellet. Alla måste hjälpas åt – ensam är man inte stark utan alla ska växa och frodas, bara så blir Vadstena en stark besöksmagnet betonar hon.

Långsamt växa in i det nya

Under sitt första år med Visit Vadstena kommer familjen Milton att låta den nya rollen ta form med öppna sinnen och låta idéer komma och gå. Det gäller att inte vara för ivrig utan låta det nya växa fram, även om det kan vara svårt att hejda sig skrattar Matilda. Idéerna är oändliga… Först ut är en repris på förra årets Företagarmässa. Den drog en bra bit över 6000 besökare och innebar massor av spännande möten människor emellan; precis det som hon själv brinner för, med möjlighet att hitta nya samarbeten eller människor man vill anställa. I år är det ju dessutom valår så hon hoppas att de politiska partierna kommer dit och presenterar sina visioner.

Slottets stora satsning för säsongens är en fotoutställning med fågelbilder fotograferade av HKH Prinsessan Takamodo av Japan och pågår under perioden 12/5-16/9. Därefter är planerna lite vaga säger Matilda men drömmar har hon gott om.

Ena av dem vore att skapa ett ”Smaka på Vadstena”. Jag skulle vilja fylla hela borggården med allt det goda och vackra som odlas runtom i bygden och låta våra besökare njuta av smakerna, dofterna och synintrycken. Det vore otroligt roligt!

Text Kina Hultin. Foto Jesper Gustafsson.
Publicerad i magasinet Nyfiken på Vadstena nr 1, 2018.