I tider när allt fler söker sig ut i naturen och turistar på hemmaplan vill Vadstenabon Linda Staaf skapa nationell dialog om en mer långsiktig och hållbar besöksnäring och naturturism. – För mig är det viktigt med ett långsiktigt perspektiv och hur friluftslivet kan komma att se ut för mina barnbarnsbarn, säger Linda.

Linda Staaf är bland annat utbildad friluftslivs- och kajakguide, eventarrangör och reseagent. Foto: Linda Åkerberg.

Linda Staaf är bland annat utbildad friluftslivs- och kajakguide, eventarrangör och reseagent. Foto: Linda Åkerberg.

I stället för att resa utomlands har vi i år börjat upptäcka Sverige och vistas i naturen mycket mer. Jackpot för naturturism och friluftsliv kan man tro, men trots att det blev mer än vanligt att göra för turismföretagarna under sommaren så har det inte bara varit positivt.

– Många tror att det varit en jättebra utveckling, men de nya besökarna vill ut på egen hand. Med pandemin tappade vi alla företagsgrupper både under våren och hösten, berättar Linda Staaf som varit egen företagare inom naturturism i området kring Vadstena sedan 2009.

Samtidigt har många fler njutit av naturen i år, vilket inneburit ett stort slitage på våra naturområden. När många vill till samma ställe behöver vi som privatpersoner tänka på att hjälpas åt. Annars blir upplevelsen inte den samma, förklarar Linda.

– Det här Coronaåret har det verkligen uppmanats att folk ska ge sig ut i naturen, men vi måste tänka på tänk på allemansrätten och att när vi uppmanar människor att ge sig ut mer i naturen så måste vi också nämna att ”lämna inga spår efter dig”, ”ta med dig allt tillbaka” och ”Stör inga andra friluftsutövare eller djurlivet”.

Linda Staaf är född och uppvuxen utanför Örebro och hon visste tidigt att hon ville jobba med turism i olika former. När hon var 16 år hittade hon en turismutbildning på ett gymnasium i Vadstena och flyttade hemifrån. Sedan dess har hon bott i Vadstena.

– Jag älskar verkligen Vadstena. När jag kom hit som 16-åring kände jag att den här platsen var så fin. Miljöerna. Gatorna. Vättern. Och sen kom jag in bra i gemenskapen. Bekantskapskretsen gör att man vill stanna kvar.

Linda jobbade inom turistnäringen i 15 år innan hon startade eget 2009. Hon har varit, och är, inblandad i det mesta som har med friluftsliv och naturturism att göra kring Vadstena. Vandringar. Kajakturer. Friluftsliv och fiske. Mountainbike. Zipline. Nu brinner hon extra för och föreläser om hållbar besöksnäring och ekoturism.

Linda Staaf är bland annat utbildad friluftslivs- och kajakguide, eventarrangör och reseagent. Foto: Linda Åkerberg.
– Vi är alla överens om att hållbarhet är viktigt, förklarar Linda, många är duktiga på att visa vad de är bra på och vill vara en förebild. Men vi behöver lyfta fram våra utmaningar också, säger Linda som regelbundet träffar människor inom besöksnäringen på lokal, regional och nationell nivå. Hon är med på nationella forum och internationella kongresser och hoppas nu att fler ska börja lyfta fram de utmaningar som vi står inför, inte bara det vi gör bra här och nu. I sitt nya projekt ”Let’s Meet & Talk” vill Linda därför ställa de tuffa frågorna.

– Dialogen behöver förändras. Vi måste våga lyfta de svåra utmaningarna. Det är första steget för att kunna agera och förändra för en hållbar framtid, säger hon.

Tolv möten och videointervjuer med olika företrädare inom svensk turism och friluftsliv ska genomföras under vintern 20/21, med start i december. I grunden är de tre personer som jobbar drivande med projektet och utöver det så engageras olika personer som bollplank. Alla jobbar ideellt.

– Vi tittar på vilka personer och företag i hela landet som är av intresse för att nå ut till och skapa dialog om ekologiska utmaningar och om att jobba mer hållbart. Att klimatanpassa turismen. Och om det sociala, att turismen aldrig får påverka lokalbefolkningen negativt. Allt det här vill jag skapa dialog omkring och nå ut inom svenskt friluftsliv, besöksnäringen och till våra beslutsfattare.

Läs mer om Let’s Meet And Talk här: https://letsmeetandtalk.se/

Läs mer om Linda Staaf, om naturturism och friluftsliv i Vadstenaområdet och om hållbar turism: http://www.woodsandwater.se/