Först dans- och teaterlokal, möjligen också bordell, med det oväntade namnet Hôtel de Finspong. Sedan bodde Frälsningsarmén här i 99 år. I fyra år stod det tomt. Men så kom Vadstena Nya Teater.

Vadstena unga teater, föreställning. Foto: Per Carlsson/Ulla Karlsson.

Vadstena unga teater, föreställning. Foto: Per Carlsson/Ulla Karlsson.

Det var för sex år sedan som teatern kom till den något trånga men atmosfärrika lokalen på Vadstenas gågata. Ensemblen och verksamheten som den ser ut i dag är tämligen ung, bara fyra år. Men det började 1990, då Eva Granlund och Tommy Kennberg spelade en pjäs av Nobelpristagaren Dario Fo i Asylen. Det blev succé, publiken köade, väntelistor upprättades. De listorna har återvänt. Dagens uppsättningar drar fulla hus – och mer.

Det som i dag är Vadstena Nya Teater hade ett antal ägare och åtminstone två olika scener i Vadstena, och gick till för fyra år sedan under namnet Teater Mitt i Maten. Sedan 2013 är det den 14 personer starka ensemblen som utgör en ekonomisk förening och äger verksamheten. Intäkterna går tillbaka in i den, och den sköts utan bidrag, men ensemblen – som alla har andra jobb vid sidan av teatern – får arvode.

Vadstena Nya Teaters repertoar präglas av två i kultursammanhang sällsyntheter, åtminstone i kombination: stor bredd och lika stor popularitet. Krogshow och lätta farser varvas med drama, som ”Fröken Julie” i egen tappning och ett tätt drama om Hjalmar Söderbergs hustru, ”Märta – gift Söderberg”. Därtill musikkvällar ägnade David Bowie och Elton John samt soffkvällar med kända gäster, som förre justitiekanslern Göran Lambertz.Och musiken spelar alltid en stor roll. Alla i ensemblen är säkra sångare och musiker.

Vadstena Nya Teater är säkert en av Östergötlands mest levande och välbesökta kulturinstitutioner, som 2017-2018 har nio produktioner i gång eller planerade. Och det är inte bara sommarverksamhet, som mycket annat i Vadstena; föreställningar spelas året runt.

Vad är hemligheten?

Den kollektiva kraften, säger Eva Granlund, som varit engagerad i teater och musik i hela sitt liv, och är dramautbildad i Uppsala.

Malin Kärrbrink, bland mycket annat utbildad teaterpedagog, kom in i ensemblen för 17 år sedan och håller med.

Alla coachar alla och speglar varandra. Vi har roligt och idéerna frodas. Ofta blir de till föreställningar, det är ingen som sitter överst och bestämmer, även om vi formellt har ett konstnärligt råd och en styrelse.

Vi vidgar gränserna. Musiker får repliker och skådespelare får sjunga, säger Eva Granlund.

Och det vankas inte bara teater, sång och musik. Publiken serveras trerätters middagar mellan akterna, och det är ensemblen som langar tallrikar.

Det är faktiskt lugnande att bryta föreställningen, prata med folk och börja servera mat och dryck, men ofta behåller vi våra roller även då, säger Eva Granlund.

Text Per Carlsson. Foto Per Carlsson och Ulla Karlsson.
Publicerad i magasinet Nyfiken på Vadstena nr 2, 2017.