SÅ SÄGER STINA BLACKSTENIUS som växte upp i Vadstena. Det har gått tio år sedan hon cyklade ner till Vättern med lagkamraterna efter fotbollsträningen på Kungsvalla. Nu är hon OS-silvermedaljör tillsammans med damlandslaget i fotboll efter sommarens OS i Tokyo.

Stina Blackstenius på besök i Vadstena efter OS i Tokyo.

Stina Blackstenius på besök i Vadstena efter OS i Tokyo.

Att Vadstena är litet och att man kan cykla överallt menar Stina gör att det är enkelt att idrotta i Vadstena.

– Samma barn man går i skolan med träffar man på träningen. Vadstena är fantastiskt och jag kunde inte önskat mig en bättre plats att växa upp på. Området kring slottet, piren och sjön är härliga platser att vara på.

Stina Blackstenius har alltid idrottat mycket och kombinerade främst fotboll och handboll under sin uppväxt. Det gick bra tack vare förstående tränare.

– Jag var tydlig med mina ledare och de har alltid förstått min situation och stöttat mig så att jag har kunnat kombinera de olika idrotterna som jag har velat hålla på med. Det är tursamt att handboll är en vintersport och fotbollen en sommarsport!

I Vadstena finns ett brett utbud för den som vill testa på föreningslivet. Det finns exempelvis golf och tennisklubb, scouter, skyttegille, ishockey, brukshundsklubb, ridning och simning.

Kulturen har teater för ungdomar, kör, dans, spel av instrument med mera.

Friluftsfrämjandets har ungdomsverksamhet samt på Ombergsliden finns också skidåkning vintertid. I Vadstena finns också den lite nyare sporten padel som lockar till sig allt fler utövare.

Stina som till vardags bor i Göteborg och spelar fotboll i Häcken BK är uppbokad för det mesta. Besöken i hemstaden Vadstena är därför sällsynta. Men när Stina är ledig och kommer till stan vet hon vad hon helst gör.

– Då åker jag gärna ut till Vadstena Golfklubb som är ett jättebra ställe för både barn och vuxna att hänga på. Det är en harmonisk känsla där ute. Man kan både idrotta, äta lunch och umgås. Där är det alltid folk i rörelse och trevlig atmosfär. Jag spelar också gärna padel och umgås med familj och vänner.

Mats Pettersson, tränare i Vadstena GIF.

Mats Pettersson, tränare i Vadstena GIF.

Familjen Pettersson från Stockholm flyttade till Vadstena sommaren 2018. Pappa Mats är trän-are i Vadstena GIFs damlag – samt i de båda barnen Moa och Filips respektive fotbollslag.

– Vadstenas föreningsliv för barn och ungdomar var en av de främsta anledningarna till att vi valde att flytta just hit. Vi är främst ishockey- och fotbollsentusiaster. Men sedan vi flyttade hit har barnen kunnat testa på andra idrotter också, som till exempel handboll. Det är både kul och höjer livskvaliteten att idrotta mycket.

Att föreningarna snurrar och blomstrar beror mycket på den starka tillväxten samt engagerade föräldrar.

– Det finns en positiv tradition av att ingå i någon av föreningarna under uppväxten i Vadstena, säger Mikael Wallstén ordförande i VGIF. Vi har lag för alltifrån de minsta lirarna upp till seniornivå. Vi välkomnar alltid nya spelare till vår förening.

 

På vadstena.se finns ett föreningsregister där den intresserade kan läsa mer om de etablerade föreningarna i Vadstena. Det är aldrig för sent att börja med ett nytt intresse. Att testa sig fram kan vara ett sätt att hitta rätt.

Texten är hämtad ur broschyren ”VADSTENA – Din guide till En Kreativ Historia, Höst/Vinter 2021/2022”