Markarbeten och stenläggning är hantverk som kräver en kreativ hand med respekt för historien. Aldéns Allservice i Vadstena har många uppdrag som sticker ut från mängden.

– Entrén i Klosterkyrkan till exempel, säger ägaren Sören Aldén. Att få vara med och göra om den är rätt fantastiskt.

Sören Aldén på Aldéns Allservice

Sören Aldén på Aldéns Allservice.

Sören Aldén startade Aldéns Allservice för åtta år sedan. Bakom sig hade han erfarenhet som plastarbetare, bonde och framför allt stenhuggare vid Borgshamn stenförädling. Därför blev det naturligt att inrikta företaget mot stenläggning och då lite mer avancerad sådan.

– Jag är mästare i stenhuggeri och brinner för natursten, säger han. När vi har kunder, exempelvis i innerstan i Vadstena, så försöker jag alltid se till att arbetet görs på ett sätt så att vi bevarar och förvaltar den historia som finns.

– Vi är duktiga på natursten och jobbar inte så mycket med massproducerat. Därför får vi ofta jobb som sticker ut lite.

Ett exempel är omläggningen av entrén till Klosterkyrkan, som Sören Aldén och hans företag gjorde för några år sedan. Det är ett jobb som sätter respekt även i en luttrad stenhuggare.

– Den kyrkan har stått där sedan 1100-talet, säger han. Att få vara med och göra om den 2016, som vi gjorde, är rätt fantastiskt. Och den kommer ju att ligga några år till nu. Det är en speciell känsla att se den efteråt, jag känner mig både nöjd och stolt.

Andra speciella uppdrag är restaurering av gamla kyrkomurar, som Sören Aldén och hans kollegor har gjort på olika håll i landet. Det kräver både omsorg och noggrannhet.

– Det får inte synas att man har varit där, berättar Sören Aldén. Så vi fotograferar innan, plockar bort mossa och liknande och lägger tillbaka exakt som det såg ut. Dessutom händer det ju att vi hittar en del i murarna, ben och annat. Då måste man vara respektfull och ödmjuk när man jobbar.

Aldéns Allservice är på sätt och vis ett traditionellt anläggningsföretag som har växt i takt med att nya kompetenser har kommit till. Även om trädgårdsskötsel, markarbeten och stenläggning är de stora delarna, så finns det också en expert på staket och en trädgårdsarkitekt i laget.

– Jag driver företaget som ett nätverk, berättar Sören Aldén, där alla kör sitt eget företag. På det sättet kan alla påverka vilka intäkter de har. Och ibland kommer det in ny kompetens i företaget, för att vi knyter nya personer och företag till oss.

– Men vi gör bara det vi har kompetens för, vi måste klara det vi tar in. För mig är det hedersamt att göra ett bra jobb. Jag måste kunna komma tillbaka till en kund och se att vi har gjort något bestående.