De lämnade livet i Linköping för ett nedgånget vandrarhem med 22 byggnader och ett fantastiskt läge vid Vättern. För Katarina och Amir Atsmon är Borghamns Strand en dröm. En dröm med massor av arbete.

– Vissa dagar undrar jag vad vi har gett oss in på, säger Katarina Atsmon. Nästa dag är jag euforisk igen över alla möjligheter.

Katarina Atsmon, Borghamns strand.

Egentligen är det en slump att de blev med vandrarhem, Katarina och Amir Atsmon. Även om de har ägt och renoverat fastigheter i 25 år, parallellt med Katarinas arbete som biologilärare, hade de inte drivit den här typen av verksamhet tidigare. Men en morgon fick de syn på annonsen som skulle ändra deras liv.

– Jag hade sagt till Amir att jag också ville jobba heltid i företaget. Och den där morgonen hittade jag ett ställe i Corren, en herrgård utanför Motala. Jag frågade Amir om vi inte skulle köpa det och starta någon form av verksamhet. Han tog tidningen, bläddrade lite till och hittade istället Borghamns Strand.

– 70 000 kvadratmeter mark och en hamn för samma pris som en vanlig villa i Linköping. Vi la ett bud och fick köpa det.

Köpet gick igenom i juni förra året och i oktober fick de tillträde till alla husen. Det var då det stora arbetet började.

– Vi stängde allt och började renovera, berättar Katarina. Vi började med att installera bergvärme i alla byggnader. Sedan bytte vi ut avloppsledningar och drog om vatten. Vi röjde tonvis med ris för att få fram stenmurar och jordkällare.

– Efter det började vi fräscha upp matsalen och rummen. Det finns så mycket historia att ta hand om i de här husen. Spikar och beslag som är tillverkade i den gamla smedjan. Marmortrappor som skiftar i alla färger. För att matcha det inreder vi med loppisfynd och gamla möbler. Visionen är att varje rum ska vara individuellt, med en egen stil.

Totalt är det 22 byggnader på området, där straffångarna som arbetade i Borghamns stenbrott bodde på 1800-talet. Fem byggnader är idag vandrarhem, resten är mer eller mindre förfallna. Men Katarina och Amir har planer. Just nu gör de klart fiket i receptionsbyggnaden och bygger en helt ny bröllopssvit. Det ska vara klart i juni.

– Men vi har massor av idéer. Fler än vi har tid till just nu. Den gamla kolkällaren av sten ser ut som en irländsk pub och skulle bli en jättefin sommarpub. Och de vitkalkade stenkällarna funderar vi på att göra om till retreat för pilgrimer.

– Jag får inspiration av utmaningar, det här är kreativt skapande för mig. Drömmen är att göra en park av hela området. Här ska gästerna hitta allt från billig camping till vandrarhem och lyxiga rum. Vi ska ha hemlagat, hembakat och ekologiskt och vi drömmer om bastuvagnar och badtunnor nere vid sjön.

Mycket arbete är gjort och ännu mer väntar. Parallellt med bröllop, 60-årskalas och föreningsträffar kommer Katarina och Amir Atsmon fortsätta utveckla Borghamns Strand. Och även om det känns övermäktigt ibland, är belöningen alltid nära.

– Visst dyker det upp många problem berättar Katarina. Men friheten jag känner av att leva som vi gör, väger upp för paniken som väller upp ibland.

– Varje dag när vi har jobbat klart går vi ut och sätter oss och tittar på solnedgången. Det är ett fantastiskt skådespel. Ingen kväll är den andra lik. Vi har bott utomlands och rest massor i vårt liv. Men vi säger till varandra varje kväll att vi aldrig har sett något liknande.

Borghamn. Vy.