Det är tidig morgon och frost i gräset. Vårsolen reflekteras i Vätterns brytande vågkammar. Stövlar, regnställ och tjocka handskar är ett måste. Båtens instrument visar vattentemperaturen: 3 grader. Det är dags att vittja näten i viken utanför Vadstena.
Detta är yrkesfiskarens vardag, åtminstone åtta månader om året. Maj till augusti bjuder på något bekvämare förhållanden – med en del undantag när kulingbyarna sätter till.
– Efterfrågan på färsk fisk från Vättern är stor, konstaterar Jimmy Henriksson, en av Vätterns 18 licensierade yrkesfiskare och en av endast fem-sex fiskare som har tillstånd att fiska med nät.
Sju-åtta ton fisk blir det på ett år för Jimmys del, och ungefär lika mycket kräftor. Hans kolleger som inte har möjlighet att ägna sig sig åt nätfiske koncentrerar sig helt på kräftor – ”Vätterns röda guld”.
Vi följer med i den lilla öppna båten med 30-hästars utombordare. Kursen ställs mot ”Nässjapricken”, ett bekant inseglingsmärke för sjöfarande mot Vadstena. Nässjalandet och Kampudden ger lä mot den tilltagande sydvästliga vinden. Jimmy greppar vant vålen och medhjälparen Micke styr. 600 meter nät ska dras och gås igenom.
– Vi hade hoppats på abborre, säger Jimmy när han räknar in fiskarna som trasslat in sig i nätet. Inte för att vi är besvikna över öring och sik, det är också eftertraktade arter.
Längre ut ligger ytterligare 600 meter nät. Samma procedur igen, men nu ligger sjön på med en och annan våg som är upp emot en meter hög.
Utöver öring, sik och abborre är röding och lax eftertraktade arter. Siken röks i första hand, medan övriga arter säljs färsk. Totalt finns det 28 fiskarter i Vättern. Det som i övrigt oftast fastnar i näten är gädda och inte minst lake.
– Lake är underskattad av många, men mycket eftertraktad av andra, noterar Jimmy som tidigare i veckan fick inte mindre än 200 kg lake i nät utanför Borghamn.
– Min förhoppning är att lake kommer tillbaka som den populära matfisk den en gång var.
Vättern är Sveriges näst största och Europas sjätte största sjö. Vättern ligger i en förkastningssänka som bildades för ca 40-50 miljoner år sedan. Sjön är 130 km lång och 31 km bred. Som djupast är den 128 m och medeldjupet är 39,5 m. 300 000 människor försörjs i dagsläget med dricksvatten från Vättern.