Gäster åker omvägar för att få smaka hennes kreationer på restaurang Hörnet. Och för Vadstenaborna har Mia Bremers restaurang blivit ett andra vardagsrum.

– Det vi gör är inte så vanligt i en småstad, jag känner att de som bor här uppskattar oss, säger hon.

Mia Brenner på Hörnet.

Mia Brenner på Hörnet.

Ryktet om Mia Bremers mat har spridit sig över hela landet. På restaurang Hörnet i Vadstena bjuds gästerna på en upptäcktsfärd i smaker, med oväntade små överraskningar i varje tugga. Alltid finurligt presenterat och vackert upplagt.

– Vi utgår från klassikerna och så skapar vi något nytt av dem, säger Mia Bremer. Det får aldrig bli statiskt. Vi byter meny var tredje vecka och jag kan ändra små detaljer från dag till dag tills jag blir nöjd. Det gäller att vara på tå, vi måste vara kreativa hela tiden.

– Jag letar inspiration i skogen och på sjön. Men jag droppar idéer omkring mig mest hela tiden. Mitt i ett samtal med någon i personalen kan jag få en idé. Sen går det några dagar och så har någon gått vidare och skapat något av den. Vi har en ständig kreativ process kan man nog säga.

Mia Bremer var bara 27 år gammal när hon tog över restaurang Hörnet för två år sedan. Då hade hon redan hunnit med en hel del i restaurangbranschen, bland annat ett par vändor som kock på Hörnet, två år på Stångs Magasin i Linköping och tre år hos Karin Fransson på Hotell Borgholm. Trots det kändes steget till en egen restaurang stort.

– Fredrik och Malin, som drev Hörnet, hade frågat mig tidigare men då hade jag inte känt mig redo. I november 2016 frågade de igen och jag grubblade länge. Men jag bestämde mig och la ett bud.

– Men visst var jag orolig. Jag gör inget halvhjärtat, ska jag vara krögare ska jag vara det till 100 procent. Allt ska vara så bra det bara kan. Jag var nog lite osäker på om jag skulle fixa det på den nivån jag ville ha det.

Det visade sig gå alldeles utmärkt. Mia Bremers kreativa matlagning har blivit en succé. Det är oftast fullsatt i den lilla mysiga matsalen på Skänningegatan i Vadstena och 2018 var Mia en av tre nominerade till Årets unga nyföretagare i landet.

– Det var väldigt kul och jag är stolt över att en restaurang gick hela vägen till finalen. Restaurangbranschen har inte alltid gått hand i hand med gott företagande, så det känns kul att bevisa att det faktiskt går.

– Framför allt har jag en fantastisk personal. Vi är som en familj, jag har haft turen att hitta helt rätt människor att jobba med.

Att driva en restaurang med den typen av inriktning som Mia Bremer har valt, är inte självklart i en liten stad som Vadstena. Och faktum är att det nog inte skulle gå någon annanstans, tror Mia.

– Den här typen av restaurang kräver egentligen en betydligt större stad, säger hon. Men i Vadstena går det. Det kommer ju mycket turister hit och det finns en stark kultur av att gå ut och äta i Vadstena.

– Vi befinner oss på precis rätt ställe för att göra det vi gör och Vadstenaborna uppskattar det. Vissa kvällar kan jag namnet på alla som sitter i matsalen. Och vi har ett par från Uppsala som åker en omväg om Vadstena varje gång de är i närheten, bara för att komma hit och äta.