Varje år får tio ungdomar en unik möjlighet till ett annorlunda sommarjobb i Vadstena. På två veckor går de från idé till en färdig produkt i sex till åtta skarpa uppdrag.

Det är hysteriskt. Men det går, säger Suzanne Möller som är projektledare för Ungatio.

På Storgatan 17 i Vadstena finns ett showroom för de produkter som designats sedan starten 2010. Här visas exempel på elevernas närproducerade design i form av produkter tillverkade av till exempel sten från Borghamn och ek från lokala markägare.

Det är verkligen närproducerat. Designen görs av ungdomar från trakten, uppdragsgivarna är lokala företag och i stort sett alla materialen kommer härifrån, säger Suzanne Möller som i grunden är bildkonstnär men som de senaste 10 åren ägnar sig allt mer åt formgivning, produktutveckling och projektledning.

Ungatio tar fram mellan sex och åtta produkter varje år. Det kan vara fysiska produkter men också konceptidéer.

Vi jobbar hela tiden mot riktiga uppdragsgivare. I år har vi ett tiotal företag kopplade till oss, till exempel Holms industrier som fyller 90 år i år och vi har fått i uppdrag att ta fram en specialprodukt till deras jubileum.

Ungatio handlar om industridesign och produktutveckling på hög nivå – med en mycket god möjlighet att få sina idéer förverkligade och serietillverkade.

Det är en betald praktik under två veckor, med start direkt efter midsommar. Under de två veckorna ska vi jobba fram färdiga förslag, och i vissa fall helt färdiga produkter, och presentera dessa för uppdragsgivaren. Det är så tajt och pressat som det bara kan bli, men det går, säger Suzanne Möller.

De som kan söka sommarjobb hos Ungatio är ungdomar som går andra året på gymnasiet och bor i Västra Östergötland. Praktiken betalas av ungdomarnas hemkommuner. Många av de som söker kommer från något av teknikprogrammen, men det är inget krav berättar Suzanne Möller.

Vi tar referenser på alla som söker. De vi söker ska ha ett stort intresse och de ska kunna fungera bra i grupp. Och det gäller att hitta en bra mix av elever.

Text Monica Bergström.
Publicerad i magasinet Nyfiken på Vadstena nr 1, 2017.