Vadstena Unga Teater är en barn- och ungdomsteatergrupp som skiljer sig från mängden. Deras egna versioner av kända pjäser av bland andra Strindberg och Tjechov har fått stor uppmärksamhet.

Martin Hellström i skogsdunge

Spelplatsen för “Peter Pan” ligger i skogsdungen i Folkets park.

Inne bland träden, i en liten dunge, står en märklig liten stuga. Det är Dorothys hus, hon som hamnade i landet Oz. Solen letar sig in genom lövträden och ljuset landar på en blå skylt som pekar ut riktningen mot landet Ingenstans.

Det är lite grand som att kliva in i en annan värld när Martin Hellström visar runt bland de spelplatser som Vadstena Unga Teater skapat i den skogsdunge som finns i Krogaränga Folkets park. Här har föreningen satt upp en rad föreställningar. Den senaste var ”Peter Pan” under sommaren 2022.
– Vi hade sex föreställningar med mellan 80 och 90 personer i publiken, berättar han.
Särskilt positivt är, enligt honom, att många ansikten i publiken är obekanta, att nya människor hittar till föreställningarna. Inte bara släkt och vänner till de medverkande, med andra ord.

Martin Hellström är uppväxt i Mjölby och spelade själv teater som ung och började så småningom sätta upp pjäser, något som han fortsatte med under studenttiden. Det var efter att han sommarjobbat på Vadstena-Akademien och hans fru inom vården i Vadstena, som de flyttade till staden och bildade familj. Då hade Martin en tjänst som doktorand på Linköpings universitet, med forskning inriktad på barnlitteratur. I dag är hans universitetslektor.

Det var 2013 som han och Malin Kärrbrink tillsammans bjöd in barn och ungdomar att medverka i en uppsättning av ”Folk och rövare i Kamomilla stad” på Gamla teatern. De fick oväntat stor respons.
– Det kom 45 barn som ville vara med. Så vi fick anpassa oss. Vi hade fem lejon istället för ett!

Om ”Folk och rövare” känns som en ganska väntad föreställning att spela med barn, så har Vadstena Unga Teater därefter blivit kända för betydligt mer vågade pjäsval. De har spelat flera föreställningar av både Strindberg och Tjechov, men också Andrew Lloyd Webber-musikalen ”Joseph and the amazing technicolor raincoat”. Pjäserna anpassats efter den unga ensemblen.
– Gruppen, platsen, pjäsen, allt hänger ihop på något intrikat sätt, förklarar Martin.
– Men det är berättelsen som är det mest centrala.

Två skådespelare på scenen

Måsen” av Tjechov är en av pjäserna som satts upp på Gamla teatern.

Han ägnar mycket tid åt att välja ut scener som kan fungera. Därefter anpassa dem, tillsammans med ungdomarna.
– När vi spelade ”Tre systrar” fanns det tre militärer i rollistan. Vi gjorde om så att det istället blev militärernas unga söner.
Det kan kanske tyckas tungt med Strindberg och Tjechov, men samtidigt behandlar dessa stora dramatiker saker som alla, även barn och ungdomar, kan känna igen sig i. Det är relationer, motgångar, kärlek, att känna sig motarbetad. Existentiella frågor.

Gruppen har ett åldersspann på 8 till 17 år. Sju av medlemmarna har varit med sedan starten för snart tio år sedan. Det är repetitioner en gång i veckan, men när det börjar närma sig premiär intensifieras det.
– Under de sista två veckorna repar vi nästan varje kväll. Det är viktigt, för det är då man kommer in i det och får liv i föreställningen.

Barnskådespelare går i skogen.

Några ur den unga ensemblen i “Peter Pan”, som spelades sommaren 2022.

Ensemblen hanterar själva det mesta bakom kulisserna. De äldre tar hand om de yngre. Ibland får några föräldrar backa upp när det handlar om att sälja fika eller bemanna chokladhjulet i Folkets park.
Martin Hellström tycker att föreningen får ett bra stöd i staden. De har fått tillgång till en lokal i slottet och har fina förutsättningar när de använder Folkets park. Han menar också att det är speciellt att en grupp med barn och ungdomar får vistas i Gamla teatern.
– ­Det finns ett öppet sinne för kultur här i Vadstena.

Verksamheten på Vadstena Unga Teater har gett eko på flera sätt. Ungdomsförbundet Ung Teaterscen förlade 2018 sin årliga festival till Vadstena. Och numera är Vadstenaföreningen representerad i organisationens styrelse och medverkar alltid på festivalerna.
– Det känns roligt att en sådan liten verksamhet som vår fått en position och en plattform i Ung Teaterscen.

Martin på en gul parkbänk i Folkets park

Martin Hellström lägger ner många timmar av ideellt arbete på Vadstena Unga Teater.

Nästa år firar unga teatern tio år. Hur jubileet ska uppmärksammas är inte klart än.
– Vi kommer säkert att spela något här ute i parken, konstaterar Martin.
Dessförinnan kommer de att ge sig på en nyskriven pjäs, ”En värld söker sig räddare” av Anna Nygren, samt spela julteater på slottet i samband med Gammeljul.