Makarna Peter och Sofia Asthamn lämnade stadslivet i Göteborg för ett lugnare liv i Vadstena. När möjligheten att driva ett bed and breakfast föll i knät kände paret att de var tvungna att ge det ett försök. Idag driver de Dahlströmska gården, ett före detta förstaklass mentalvårds hospital som idag är ett KRAV-certifierat bed and breakfast med dramatiserade guidningar.

Dahlströmska gården

Paret Asthamn flyttade till Vadstena år 2009 när Sofia fick jobb som bibliotekarie på Landsarkivet i Vadstena . Redan från första stund kände de sig välkomnade till Vadstena.

Peter, som hade tröttnat på sitt kontorsarbete ville jobba med händerna och startade år 2012 surdegsbageriet Vadstena bröd. Efter att ha levererat bröd till Dahlströmska gården några år hade ägarna Kajsa och Ylva Langeby fått nys om paret Asthamn. Paret fick ett samtal av Kajsa Langeby några dagar före jul 2016 med förfrågan om de ville ta över driften av Dahlströmska gården.

– Det var en spännande möjlighet och inget vi hade planerat alls, men när vi förstod vad det innebar och tänkt igenom det alltmer så kändes det ändå givet att vi ville ta chansen och testa, berättar Peter.

År 2017 tog paret Asthamn över driften av Dahlströmska gården och de trivs med arbetet som tillhör att driva en bed and breakfast.

– Det är onekligen en speciell miljö med hus från början av 1800-talet, från hospitalstiden med förstaklass avdelning.

Sofia berättar att paret Asthamn inledningsvis skrev på för att sköta driften för Dahlströmska gården i ett år.

– Vi hade inte tagit över om det inte hade varit den här speciella miljön, vi tycker verkligen om rummen och husen, säger Sofia.

Varken Peter eller Sofia har tidigare drivit en verksamhet som denna. Men de har nu förstått att det är en dröm för många de möter, en dröm de aldrig tidigare haft.

– Vi har inte tänkt den tanken innan utan det var en möjlighet som föll i knäet, menar Sofia.

Paret berättar att det är viktigt för dem att fortsätta förmedla gårdens historia vilket de bland annat gör genom guidade visningar. Sofia som är intresserad av teater och historia har skapar dramatiserade guidningar där besökaren får möta Constance Guldbrand, hushållerska på gården under hospitalstiden. Guidningen är skapat från arkivmaterial på Landsarkivet.

– Sedan är det annat vi försöker fördjupa också med miljö- och hållbarhetstänk, berättar Peter.

Redan i ett tidigt skede sökte paret att KRAV-certifiera verksamheten vilket innebär bland annat att minst 90 % av inköpsvärdet är ekologiskt. Dahlströmska gården är därmed ett av få boenden i Sverige som är av den högsta nivån med tre stjärnor.

– Det känns positivt att göra konkreta skillnader för ökad biologisk mångfald och hälsosam mat, menar Peter.

Paret Asthamn fortsätter att bevara och utveckla Dahlströmska gården med stort fokus på hållbarhet. En minst sagt kreativ historia i Vadstena.