I ett gårdshus, ett stenkast från Rödtornet mitt inne i Vadstena, låg länge Swenska Dynamo borstfabrik. Hundra år senare heter företaget Carbex och ett stenkast från Vadstena centrum skapar de intelligenta innovationer och avancerade material.

– Vi kör produkttester i inre Mongoliet och i vårt nya testlabb på fabriken. Produkterna ska tåla de mest extrema väder i våra kunders vindkraftverk världen över, säger vd, Joakim Hedlund

Historien börjar egentligen 1887 i Uppsala men enligt skrönan fick kärleken till borgmästarens dotter fabriksägaren att flytta till Vadstena. Och sedan 1912 har det tillverkats kolborstar i Vadstena.

– Det är svårt att över huvud taget tänka sig något mer analogt än kolborstar. De ser ut som ett metallblock och leder ström eller signaler mellan en fast och en rörlig del. Våra borstar finns till exempel i vindkraftverk, CT-skanners och kranar, berättar Erik Björklund, utvecklingsansvarig på Carbex.

Erik, som sprungit på fabriken sedan barnsben, kan både verksamheten och branschen utan och innan. Med kunskap, kreativitet och en hel del mod lanserade Erik och hans utvecklingsteam en helt ny idé.

– Intelligens. Vi ville göra borstarna intelligenta så att de själva skulle kunna signalera hur de mår, vilken temperatur och strömfördelning de har och när det är dags för service. Vindkraftverken de sitter i har gått från 500 till 5 000 sensorer på bara några år. Varför skulle vi inte kunna sätta sensorer också i borstarna?

Efter ett gediget utvecklingsarbete kunde Carbex presentera en sann innovation – det intelligenta kolborstsystemet. Sensorer i borsten skickar information till en molntjänst. Kunden kan sedan följa kolborstarnas prestanda och drift i sin dator.

– För kunder som till exempel har vindkraftverk ute till havs innebär det att de inte längre måste åka ut och chansa på att borstarna behöver bytas. Något som är både krångligt och kostsamt.

Kolborstar måste klara extrema miljöer och det är ett riktigt hantverk som kräver avancerad materialkunskap. Handplockad spetskompetens inom metallurgi lockades till Vadstena och testavdelningen uppgraderades med klimatskåp som simulerar de flesta väderförhållanden.

– Våra produkter ska hålla för vindkraftverk både ute till havs och i Saharas öken, berättar vd Joakim Hedlund. Vi kör kontinuerligt tester i inre Mongoliet, känt för sina extrema väderförhållanden. Vi gör även löpande in-housetester på vår testavdelning som verkligen är världsklass. Där förfinar vi sammansättningen av metaller, labbar med temperaturer borstarna bearbetas i och så vidare. Med ständig utveckling och stort kunnande har våra borstar blivit bland de främsta i världen.

När materialet utvecklas behöver också processerna förändras. Den första roboten köptes in 2013 och fler är på väg in, berättar Joakim Hedlund när han visar runt i fabriken.

Vd Joakim Hedlund visar runt i fabriken.

– Att automatisera delar av arbetet ger mer tid över för att kunna erbjuda hantverksmässiga kundspecifika anpassningar och utveckla produktutbudet. Vi lägger mycket energi på att skifta över till att leverera färdiga system kring kolborstarna och inte bara enskilda komponenter.

Kolborstarna ser fortfarande ut som när gubbarna stod vid ugnarna i gårdshuset vid Rödtornet. Och de fungerar på samma sätt, leder outtröttligt ström och signaler mellan maskindelar. Ändå är de något helt annat än förr. I de till synes oansenliga metallklumparna ligger generationer Vadstenabors hantverkskunnande och innovationsvilja.