Många av husen i Vadstena är gamla. Och flera är av kulturhistoriskt värde vilket kräver varsam renovering och underhåll. Den äldre charmen hos både hus och inredning uppskattas av allt fler. Och är ett signum för Vadstena, en kreativ historia.

En av de lokala företagare som fattat tycke för byggnadsvård och äldre hus är Johan Karlsson på Bondorlunda Byggnadsvård. På Storgatan i Vadstena målar han idag ett av många fönster på Acharii Bergenstråhlska gården från 1632.

Johan målar fönster. Byggnadsvård.

Johan målar fönster.

Förr jobbade jag med film, berättar Johan. Men sedan några år tillbaks är min specialitet renovering av gamla fönster.

Kunderna hittar till Johan via kontakter och rekommendationer. Känslan för hantverk ligger i familjen och mycket kunskap om byggnadsvård har han hämtat från husets innehavare, Göran Söderström. Författare till byggnadsvårdarens bibel ”Så renoveras torp och gårdar”.

Jag har också räddat ett öde hus i Bondorlunda, fortsätter Johan. Det renoveringsarbetet har varit lärorikt. Och många har uppskattat att följa arbete via instagramkontot @gronafonster.

Vadstena innerstad

Intresset för byggnadsvård och bevarandet av äldre hus är mycket större nu än för 10 år sedan, konstaterar Johan. Och nu finns det ett bra utbud av material och inredning i lokala butiker som Byggnadsvårdsbutiken och Stilepok, där jag hjälper till ibland.

En promenad i Vadstenas stadskärna bekräftar att många uppskattar de välskötta gamla husen. Besökarna går i långsam takt och tar sig tid att betrakta innergårdarna, arkitektoniska detaljer och tar fotografier.

En som också har sinne för detaljer är Elin Juberg på Ornamentia. Hennes specialitet är träsnideri och på arbetsbordet i nya butiken Penseln&Järnet ligger en sköld som inom kort kommer att pryda Ombergs Turisthotell. Skölden är tillverkad i samarbete med Björkhaga Inredningssnickeri som satt samman och sågat ut den.

Det finns en marknad för kunniga hantverkare och ett utbud i Vadstena kommun för den som uppskattar äldre hus och inredningsdetaljer med tidstypisk charm.

SVT’s programserie Det sitter i väggarna visar snart Berzeliusgården i Väversunda i ett program om byggnadsvård och historia. Och för många är också Ellen Keys Strand på Omberg en förebild, liksom Dahlströmska gården inne i Vadstena och Gyllenhammars värdshus i Borghamn. På Vadstena kommuns hemsida finns en förteckning över kulturhistoriska byggnader i tätorten (länk).

Företaget Snickarglädje är ytterligare ett lokalt företag i branschen. De har showroom i Stockholm, Landskrona, Göteborg och Vadstena och uppmärksammades nyligen av UC Affärsfakta som en av kommunens företagsraketer.

Här finner den intresserade och inspirerade fler företag inom byggnadsvård, renovering och inredning (länk).