De har lyckats sätta ord och bild på Vadstenas många mirakel. Bröderna Johan och Nils Petter Löfstedt är filmskaparna som utmanar traditionen, ständigt med en fot i sin barndoms hemstad.

Jag gillar gränslandet mellan fiktion och dokumentärt berättande, säger regissören Johan Löfstedt. Vi ville berätta historien om en småstad och en familj på ett nytt sätt. Och jag är glad att det togs emot så väl.

Bröderna Johan och Nils Petter Löfstedt.

Vadstena är bröderna Löfstedts egen historia. Här växte de upp. Här finns stora delar av deras stora släkt fortfarande samlad. Med mormor Ann-Britt och morfar Pelle i centrum.

Vadstena har gett oss utrymmet och förutsättningarna att utveckla vår kreativitet, säger Nils Petter Löfstedt. En annan stad hade förmodligen inte gjort oss till de vi är i dag.

För filmen Småstad är inte den enda kreativa produktionen med Vadstena i centrum som bröderna Löfstedt har skapat. Hösten 2016 producerade brödraparet, med ett litet bidrag från två lokala företag, den sällsamma kortfilmen ”Mirakel i Vadstena”. Filmen är en poetisk gestaltning av staden – med änglar, människor bakom masker och en mystisk gorilla i handlingen. Långt från de vanliga klichéerna. Korta klipp spreds på nätet och den arga golftjejen som slår ner en drönare har nu setts över 50 miljoner gånger.

Näringslivet i Vadstena har en vilja och enorma möjligheter, säger Johan Löfstedt. Det säger så mycket om den här staden. Det finns ett mod här, en vilja att ta tillvara det historiska arvet och samtidigt flytta gränser.

Johan och Nils Petter Löfstedt bor inte längre kvar i sitt Vadstena. Men de återvänder ofta, för att hämta kraft och hitta inspiration i sitt skapande.

Det finns en speciell atmosfär i Vadstena. Berättelserna sitter i väggarna och i varenda kullersten. Här kan vi skapa riktigt bra film, berättar Nils Petter Löfgren. Projektet Mirakel i Vadstena blev verkligen väl mottaget och vi fortsätter gärna den resan.