Den gamla lanthandeln i Skedet har återigen blivit det lilla samhällets samlingspunkt. Men Kafé på Skedet är mer än ett café och en restaurang – här drivs en verksamhet som bygger på lokala samarbeten med en långsiktig dröm om självförsörjning.
– Min vision är att få in fler som jobbar med oss – någon som vill odla marken, kanske brygga öl här och bidra med musik eller konst, berättar Anne Bergström, som tillsammans med sin dotter Emma driver Kafé på Skedet.
Ute är det lite ruggigt och det blåser bistert på slätten. Men när du kliver in över tröskeln i den gamla lanthandeln möts du av en varm och välkomnande atmosfär där doften av nybakat bröd och nybryggt kaffe blandas.
– När vi har middagsklubben, pubkvällar eller quizzar så märker jag att folk gärna kommer och vill hänga här. Det känns som om vi har blivit en mötesplats, eller kanske nästan lite av ett kulturhus, fortsätter Anne.
Letade efter sommarstuga
Anne och hennes familj kom till Skedet 2008 när de köpte det gamla 1800-talshuset. Då hade de inga planer på att öppna ett fik i det som en gång var Skedets första lanthandel.
– Vi letade egentligen efter en sommarstuga på Gotland, men en förskolelärare till min dotter Lisa tipsade oss om det här. När vi hade köpt huset fick vi reda på att huset hette Annelund, det fanns en mening med det.
– Historien om huset – och ett väldigt långt sommarlov – gjorde att vi redan andra sommaren klippte gräset och målade om huset och öppnade sommarfiket. Till en början hade vi inte många gäster, men efter fem år hade vi fullt hus.

Anne, Anna och Emma.
Anne är en kreativ människa och hon ville utvidga sitt kafé. När grannhuset stått tomt i ett par år hade hennes planer mognat, och de köpte det. Efter en omfattande renovering av huset kunde de öppna sitt nya fik.
– När vi var färdiga med huset och hade byggt om allting kom frågan: Vad ska vi göra med huset? Då kom maten in. Nu har vi Annas Mat här. Hon flyttade hit från Vadstena förra året med sin cateringfirma, berättar Anne.
Brygga öl i källaren
Nu hoppas hon att att verksamheterna i och runt huset ska bli fler.
– Det finns mark runt huset och jag skulle gärna vill ha någon som kan odla egna grönsaker här. Vi har också pratat om att brygga öl i källaren. Huset ska växa.
Sedan starten har Annes intresse för ekologiskt odlade råvaror och närproducerade ingredienser varit en del av hennes filosofi. Alla bakverk och rätter lagas från grunden och mycket köper hon in lokalt. Ägg från närområdet, spannmålet i det mjöl som hon använder växer utanför Vadstena, äpplen och bär från egen trädgård, grönsaker från grannar och Tåkerns trädgård och jordgubbarna från Väversunda.
– Mitt intresse för bakning väcktes när vi öppnade första fiket. Sedan dess har det rullat på, berättar Anne, som inte vill kalla sig professionell bagare, även om hon har gett ut en bok med drygt 50 recept på olika bakverk.
Lyfta fram småproducenter
Och precis som att ekologiska råvaror är grunden i hennes bakning har olika slags lokala samarbeten löpt som en röd tråd för Anne genom åren. Hon har tillsammans med den grafiska formgivaren Carin Lundblad i Vadstena och Marika Låhdö från Magasinet Kråkeryd i Väderstad tagit initiativet till kartan Guldkorn kring Tåkern.
– Vi ville skapa något som knyter ihop oss som har våra verksamheter här – ett sätt att lyfta fram alla små producenter, hantverkare och eldsjälar i området. Men för mig handlar det också om gemenskap, om att stötta varandra och visa upp det som gör vår bygd så speciell.
På frågan om hon har inspirerat andra att våga satsa och starta egna verksamheter runt Skedet är Anne lite osäker:
– Det är möjligt, men jag tror att samarbete gynnar oss alla. Det börjar blomma upp mycket annat här i Skedet. Jag tänker på musteriet och lerhuset vid Tåkern. Och här finns plats för många fler.