Utställningsskärmar med text och bilder i Hamnparken

Har du sett den stora svarta paviljongen i Hamnparken? Där öppnar snart sommarens utställning ”Hålla Hus- Arkitektur i Vadstena”.

Utställningen är en del av arkitekturåret 2023. I paviljongen kan du ta del av kartor och filmmaterial för att sedan på egna ben upptäcka arkitekturen i staden.

Den 24/5 planeras en invigning där också guidade visningar erbjuds till några av de sju satelliterna som är placerade runt om i staden.
Fördjupningar om land och stad, den historiska staden, modernismen, sjukhusstaden, hållbara städer, vardagens arkitektur finns tillgängliga. Dessutom tips om hur du själv kan leta efter spår i olika byggnaders byggstilar.

– Utställningen innehåller tre delar. Dels startpunkten i Hamnparken med kartor och fördjupande filmer, sedan de olika satelliterna runt om i staden och till sist en digital promenad med olika teman runt om i stadsrummet, förklarar kultur och fritidschef Hanna Wihlborg.

– Förhoppningen är att man ska se på Vadstena med lite nya ögon och upptäcka samband som man kanske inte har tänk på förut. Med de sju olika digitala promenaderna är det lätt att ta med sig vänner och bekanta under perioden och upptäcka nya saker varje gång.

– Det finns så mycket spännande arkitektur att upptäcka vid sidan av de stora monumentala byggnaderna. Byggnader i sig, men också hur staden är planerad och har växt till, säger Markus Lindberg, kultur- och fritidsstrateg.

Utställningen håller öppet till slutet av oktober och program för skolan kommer erbjudas till uppstart av höstterminen.


Program för invigning 24/5 – om väder och vind tillåter:
Plats: Hamnparken.

16:00
Göran Fältgren, ordförande i kultur- och utbildningsnämnden inviger årets sommarutställning.
Representanter från Vadstena kommun berättar om hur kommunen arbetar med stadsplanering och arkitektur i en så speciell stad som Vadstena. Hur byggde man för framtiden historiskt, och hur siktar man mot framtiden idag?

Cirka 17:00- 18:00
Fria visningar med Vadstena Guideförening och upptäck arkitekturen med Markus Lindberg. Samtliga visningar utgår från paviljongen i Hamnparken.

The post Dags för invigning av “Hålla hus – Arkitektur i Vadstena” appeared first on Vadstena kommun.