Vadstena i juletid

Hem / Besök & upplev / Vadstena i juletid

I väntan på julen

När julbelysningen på gågatan tänds inför advent sänker sig en stämningsfull förväntan över staden. Vintermörkret lyses upp av leenden i möten människor emellan, i upplevelsen förmedlad av musiken och av gemenskapen i stunden, mer än av lamporna.

Vadstena erbjuder allt vad som krävs för att skapa den perfekta stämningen inför julen. Lägg där till ett bra shoppingutbud, god julmat och en levande julkrubba i kyrkan. Startskottet för många är Gammeljul på Vadstena slott, en uppskattad traditionell julmarknad. Den första i en rad juliga aktiviteter.

Den som påstår att Vadstena bara är en sommarstad har fel. För när vintern börjar göra sig påmind, märks det att Vadstena har dragningskraft året runt. En väl bevarad stad som förskonats från såväl bränder som rivningshysteri, där du befinner dig mitt i historien, bland slott, borggård, kloster och medeltida byggnader.

Den idylliska och mysiga stadskärnan med kullerstensgator och gamla bevarade trähus är charmig, äkta och levande. Här möts dagligen invånare, pilgrimer, turister, företagare och nunnor. Vackra omgivningar fascinerar och skapar en unik miljö och atmosfär. Folkungaättens palats byggdes redan på 1260-talet och blev under 1300-talet en del av Birgittasystrarnas första kloster. År 1400 fick Vadstena stadsprivilegier och därefter följde byggnationen av helgeandshus och rådhus. 1430 invigdes Klosterkyrkan och klostret fick allt större kulturell och ekonomisk betydelse. Gustav Vasa påbörjade byggandet av Vadstena slott år 1545 och 1595 stängdes klostret som en följd av reformationen. Byggnader som står än idag.

Levande julkrubba i Klosterkyrkan.

Levande julkrubba i Klosterkyrkan.

Upplev en riktig gammeljul i Vadstena.

Gammeljul på Vadstena Slott.

Denna historiska stad står snart i vinterskrud med ljusbågar längs husfasaderna. Jul-, eller rättare sagt vinterstämning, infinner sig då omedelbart. På vandringen söderut från Rödtornet längs den eluppvärmda Storgatan passeras antikvariat, ett galleri, turistbyrån och en saluhall med färska delikatesser. Till höger en teater, flera frisörsalonger, en tygaffär. Du frågar säkert, finns sådant här fortfarande?

Upplyst hemisfär på Stora Torget.

Göran Ahlbergs konstverk, sfären “Mitt ibland oss: en annan verklighet”, på Stora torget.

Göran Ahlbergs konstverk, sfären “Mitt ibland oss: en annan verklighet”, på Stora torget får dig garanterat att glömma vintermörkret. Gamla kondis, på samma sätt som Strandbergs och Manfreds, är butiker som finns här sedan decennier tillbaka.

Mellan Stora torget och Rådhustorget blir det tätare mellan butikerna. Butiksskyltar vinkelrätt mot fasaderna är i en klassisk stil som minner om gamla tider. ”Sparbank”, var hittar men en sådan skylt annat än i Vadstena? Byggnadsvårdsbutik, färska närodlade grönsaker på höger hand. Vägg i vägg radar butikerna upp sig. Antikaffärer, sport, blommor, skor, matställen. Storgatan, mellan Rödtornet och Rådhustorget , är 300 meter av unika butiker – genuina verksamheter som drivs av sanna entreprenörer – och omspänner det mesta man kan behöva. Det kan låta som ett ”gatlopp”, men inget kan vara mer fel. De flesta tar faktiskt ett par timmar på sig. Butikerna måste ses från insidan…

Väl framme vid Rådhustorget öppnar sig vyn med det mäktiga slottet i bakgrunden. Flankerat av apoteket Örnen från 1830 och Sveriges äldst bevarade rådhus från mitten av 1400-talet, har torget under det senaste året uppdaterats och förvandlats till Vadstenas självklara mötesplats med planteringar, sittplatser, uteserveringar sommartid, smakfull belysning, publika arrangemang året om och givetvis en ståtlig gran juletid. Välkommen till Vadstena. Väl värt ett besök i vinter.

Vadstenajul - flygfoto över Rådhustorget och Storgatani Vadstena. Foto: Niklas Andersson.

Rådhustorget sett från ovan, en kväll i december.

Till evenemangskalendern

   @vadstenaguiden