Vadstena i juletid

När julbelysningen på gågatan tänds inför advent sänker sig en stämningsfull förväntan över staden. Vintermörkret lyses upp av leenden i möten människor emellan, i upplevelsen förmedlad av musiken och av gemenskapen i stunden, mer än av lamporna.

Vadstena erbjuder allt vad som krävs för att skapa den perfekta stämningen inför julen. Lägg där till ett bra shoppingutbud, god julmat och en levande julkrubba i kyrkan. Startskottet för många är Gammeljul på Vadstena slott, en uppskattad traditionell julmarknad.

Levande julkrubba i Klosterkyrkan.

Levande julkrubba i Klosterkyrkan.

Upplev en riktig gammeljul i Vadstena.

Gammeljul på Vadstena Slott.

Den som påstår att Vadstena bara är en sommarstad har fel. För nu, när vintern börjar göra sig påmind, märks det att Vadstena har dragningskraft året runt. En väl bevarad stad som förskonats från såväl bränder som rivningshysteri, där du befinner dig mitt i historien, bland slott, borggård, kloster och medeltida byggnader. Vackra omgivningar som fascinerar och inspirerar, en unik miljö och atmosfär. Den idylliska och mysiga stadskärnan med kullerstensgator och gamla bevarade trähus är charmig, äkta och levande.

Upplyst hemisfär på Stora Torget.

Rådhustorget bjuder på julstämning.

Denna historiska stad står snart i vinterskrud med ljusbågar längs husfasaderna och pynt i skyltfönstren. Jul-, eller rättare sagt vinterstämning, infinner sig då omedelbart. Låt oss ta er med på en vandring längs gågatan söderut.

Vår promenad börjar vid Rödtornet som ligger intill klosterområdet. Här hörs musik och sång. Kanske tränar sångeleverna inför kvällens konsert i Klosterkyrkan? Undrar om det finns biljetter kvar till kvällens föreställning?

Upplyst hemisfär på Stora Torget.

Göran Ahlbergs konstverk, sfären “Mitt ibland oss: en annan verklighet”, på Stora torget.

Vi går längs Storgatan och passerar antikvariat, ett galleri, turistbyrån och en saluhall med färska delikatesser. Till höger en teater, flera frisörsalonger, en tygaffär och personliga klädbutiker. Du frågar säkert, finns sådant här fortfarande?
Mellan Stora torget och Rådhustorget blir det tätare mellan butikerna. Butiksskyltar vinkelrätt mot fasaderna är i en klassisk stil som minner om gamla tider. ”Sparbank”, var hittar man en sådan skylt annat än i Vadstena?

Byggnadsvårdsbutik och en mäklare på höger hand. Kanske man skulle stanna kvar? Vägg i vägg radar butikerna upp sig. Antikaffärer, sport, skor, matställen. Storgatan, mellan Rödtornet och Rådhustorget, är 300 meter av unika butiker – genuina verksamheter som drivs av sanna entreprenörer – och omspänner det mesta man kan behöva.  Det kan låta som ett ”gatlopp”, men inget kan vara mer fel. De flesta tar faktiskt ett par timmar på sig. Butikerna måste ses från insidan.

Väl framme vid Rådhustorget öppnar sig vyn med hamnparken och det mäktiga slottet i bakgrunden. Primadonnan, Sveriges äldst bevarade rådhus från mitten av 1400-talet, pryder sin plats på det nyrenoverade torget, en självklar mötesplats med planteringar, sittplatser, smakfull belysning och publika arrangemang året om.

Välkommen till Vadstena!

Elektrisk julstjärna lyser över gågatan

Storgatan är stämningsfullt upplyst.

Vadstenajul - flygfoto över Rådhustorget och Storgatani Vadstena. Foto: Niklas Andersson.

Rådhustorget sett från ovan, en kväll i december.

Par som går på Storgatan

Storgatan värms med fjärrvärme och är isfri under vintern.