Vinter i Vadstena

Vintern i Vadstena är en kontrast till den livfulla sommarperiodens myller av turister på gator och torg. Det är icke desto mindre en årstid då många tycker om att besöka staden. Kanske är det just för lugnet, den speciella atmosfären, för avkopplingen. Du kan strosa i centrum och ta del av det det rika utbudet av handel utan att behöva riskera trängsel.
Och det finns mycket att se också under denna tid på året.

Den mäktiga klosterkyrkan, byggt enligt anvisningar från den heliga Birgitta, är en sevärdhet utöver det vanliga.  Och intill, i det gamla klostret och kungapalatset, kan du på Sancta Birgitta Klostermuseum få en spännande inblick i hur nunnorna och munkarna levde här en gång i tiden.

Det är inte heller stiltje vad gäller evenemang. Det bjuds på teater och konserter, många av de sistnämnda i just Vadstena klosterkyrka.

Också på slottet går det att uppleva historiens vingslag under någon av de guidningar som erbjuds under veckorna.

Träskulptur föreställande den heliga Birgitta.

Det finnas flera avbilder av den heliga Birgitta i Klosterkyrkan. Som denna träskulptur.

Vintern är också en stor weekendsäsong. De största hotellen i Vadstena har satsat stort på toppmoderna spa-anläggningar, där människor kan varva ner och rå om sig själva och kanske också njuta av god mat och dryck.

Utsikt genom fönstret i skidstugan på Omberg.

Det finns även aktiviteter för den som är mer aktiv. Vadstena har både ishall och simhall. Och om kylan kommer står snart Ombergsliden redo att ta emot människor som vill åka utför. Och med anläggningens mountain lodge som startpunkt finns också möjlighet att ge sig ut i spåren på berget.
Omberg lockar även naturvänner denna tid på året, med sina många vandringsleder och rastplatser med möjlighet att grilla och dricka varm choklad.

Under riktigt kalla vintrar händer det att isen lägger sig på Vättern och snart brukar man se skridskoåkare och människor som rör sig ute på Vadstenaviken.

Upplyst hemisfär på Stora Torget.

Klosterträdgården.

Pumphuset vid Strandpromenaden

Intill Pumphuset på Strandpromenaden pågår bad året runt, så länge isen inte lägger sig.

Gammal telefonkiosk delvis snötäckt, slottet i bakgrunden

Övre Hamnparken i snö, med slottet i bakgrunden.

Måsfåglar på tunn is i Vadstenaviken

Fåglar på tunn is i Vadstenaviken.