Vår i Vadstena

Nu kommer våren. Det är en tid då naturen vaknar till liv. Och det är likadant med Vadstena. Under mars när staden börjar grönska och klosterliljorna skapar sin spektakulära blomsterbädd i den gamla klosterträdgården så börjar allt fler besökare leta sig hit.

Våren innebär också att guidningarna sätter ordentlig fart. Utmed slottets vallgrav radar turistbussarna upp sig, det blir liv och rörelse på gatorna i centrum. Fritidsbåtarna börjar fylla hamnen och det blir allt tätare mellan flanörerna ute på piren.

Hamnparken färgas grön och på Rådhustorget njuter människor av vårvärmen, kanske med en glass i handen.
Våren är också en tid för vandring och för den som vill göra vandringen till något mer finns flera pilgrimsleder i kommunen. Dessutom bjuder Pilgrimscentrum på mängder av aktiviteter för den intresserade.

Närbild på klosterlilja

Klosterliljan är starkt förknippad med Vadstena.

Flyttfåglarna har snart återvänt till trakten och Tåkern börjar återigen locka besökare, både till Naturum och fågeltornen kring sjön. Det är inte bara flyttfåglarna som återvänder, så snart snön är borta och gräset börjar bli grönare, så letar sig golfentusiasterna ut till  den populära golfbanan, som ligger vackert på slätten intill det lilla skogsområdet Rismarken.

Som sagt, våren är en speciell i Vadstena. Om vi fick ett nytt år redan den första januari, så är det nu som vi känner att det börjar på riktigt.

Fågelskådare i fågeltorn med Tåkern i bakgrunden.

Det finns flera fågeltorn vid Tåkern, bland annat ett i Hov.

Vadstena golfbana med några personer som spelar golf.

Golfbanan ligger vackert på slätten utanför Vadstena.