Sommar i Vadstena

Sommaren är speciell i Vadstena. Det är en tid då staden och hela kommunen sprudlar av liv. Det är tätt mellan evenemangen, allt ifrån konserter på borggården, till opera med Vadstena-Akademien och Shakespeare i en fabrik ute på slätten.

Uteserveringarna fylls av både turister och Vadstenabor, inte minst på Rådhustorget, som får en nästan kontinental känsla under de ljumma sommarkvällarna.

Kombinationen av det medeltida arvet med pittoresk arkitektur, ständig kreativitet och utveckling lockar många till Vadstena. Mitt i all historia finns nyskapande aktörer som idag är verksamma och utvecklar kulturstaden framåt. Och just de här kontrasterna lockar till besök.

I flera hundra år har Vadstena varit en rekreations- och pilgrimsort vilket också speglas i utbudet av aktiviteter. The Birgitta Ways är en populär vandringsled och en ypperlig möjlighet att komma närmare den östgötska naturen. Historia poppar upp vart man än går – slott, borggårdar, kloster och medeltida byggnader. Man befinner sig mitt i historien, en svindlande känsla! Hela klosterområdet med kyrkan, kungapalatset där klostermuseet ligger – arkitekturen i sig är fantastisk att bara ta in.

Interiör från klostermuseet med besökare utklädda i medeltid kläder.

Det finns flera spännande museer, som S:ta Birgittas klostermuseum.

Närbild på klosterlilja

De vackra blomsterrabatterna är färgklickar i stadsbilden.

Just arkitekturen står särskilt i fokus i Vadstena 2023. Staden har, som nämndes, ett antal historiska byggnader, men här finns också växande och modern byggkonst, tydliga exempel på modernism, liksom nyskapande och innovativ byggkonst.
Under det temaår som pågår bjuds på en rad aktiviteter och evenemang. Olika utställningar avlöser varandra. Däribland visas hela sommaren en utställning som är en arkitekturresa i stadens historia, en utställning som visas utomhus.
Spännande under temaåret blir också att följa Arknat, ett projekt där arkitekturstudenter från olika delar av Skandinavien kommer att skapa och bygga ett unikt vindskydd vid sjön Tåkern. De tidigare vindskydd som blivit verklighet genom Arknat är oerhört nytänkande och har blivit besöksmål i sig.

LÄS OM ARKITEKTURÅRET

Utställningsmodul i Hamnparken med slottet i bakgrunden

Utställningen “Hålla hus” utgår från Övre Hamnparken.

Naturutbudet är också stort. Vadstena är väldigt mycket Vättern med sina bad direkt i staden. Du kan bada på flera platser utmed Strandpromenaden, strax utanför staden finns också Vätterviksbadet med Vadstena camping. Söderut, i Järnevid och Borghamn finns också fina badplatser.

Sjön innebär också paddlingsmöjligheter och fiske. Gästhamnen är under sommaren fylld av guppande båtar från hela världen.
I augusti är det dags för kräftfiske, bland annat i vallgraven kring slottet.

Röd vallmo framför vetefält

Slätten kring staden är också värd att uppleva, med sina böljande sädesfält. Varför inte på cykel?

Tåkern, en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar är ett måste för den naturintresserade. Likaså Omberg, Östergötland högsta berg och fyllt av spännande vandringsleder och rastplatser med enastående utsikt. När du är vid berget, missa inte att besöka Borghamn, en gammal kalkstensbrytning och fiskeby på norra sidan av berget.
Upplev en resa i Vadstena, en kreativ historia, i nutid och framtid!

Vadstena slott i mörker

I augusti fiskas det under tio dagar kräftor i vallgraven och hamnen.

Grusgång utmed klosterkyrkan med en röd tegelmur en bit bort

Inte många besökare missar klosterområdet med den mäktiga klosterkyrkan.

Människor som promenerar på gågatan Storgatan

Storgatan är en trivsam gågata.

Örtagården med grusgångar och gröna rabatter

Örtagården är en liten oas, mitt i klosterområdet.

Blommor på Rådhustorget, serveringar i bakgrunden.

Rådhustorget i solsken.

Människor som badar i solnedgången vid pumphuset på Strandpromenaden

Vid Pumphuset på Strandpromenaden badas det både under dagar och sena kvällar.

Skulptur i Övre hamnparken, slottet i bakgrunden

Runt om i staden finns skulpturer och fina blomsterplanteringar att titta på.

Sjön Vättern i dis med siluett av hamnpir och fyr

Hamnpiren en sensommarkväll.