Säsongstips

Hösten – en färgstark tid på Omberg

Det är frågan om Omberg, längst söderut i kommunen, inte är som allra vackrast på hösten. De mäktiga vyerna finns året om, men det är ändå något särskilt när grönskan övergår till höstens varma färger.

Naturälskaren kan njuta av härliga vandringar på de många leder som finns på berget, ibland genom en nästan trolsk natur. Omberg ekopark är vida känt för sin oerhört rika flora och sitt varierande landskap. Här finns inte mindre än fem naturreservat.

 

Utmed den snirklande turistvägen finns många rastplatser att stanna till på och beundra den fantastiska utsikten ut över Vättern, oavsett om du färdas med cykel, bil eller till fots.

Du kan också leta dig allra högst upp, till Hjässan, som ligger 262,8 meter över havet. Det är en upplevelse att därifrån se hur landskapet, med den vidsträckta Östgötaslätten och Tåkern, breder ut sig nedanför berget.

Vandringsleder

Inzoomad kartbild

Ekopark Omberg

Inzoomad kartbild

Allemansrätten

Inzoomad kartbild

Upplevelser på berget

Här finns vandringsleder för alla. Du kan traska en 700 meter lång bokskogsstig, anpassad för synskadade och tillgänglig med rullstol, barnvagn eller rullator. Du kan ge dig ut på en 27 kilometers vandringsled som sträcker sig runt hela berget och som ingår i Östgötaleden. Den som tycker om motionslöpning kan få en ordentlig utmaning i den kuperade terrängen och branta backarna.

Gillar du att cykla i ruffig terräng har du alla möjligheter på Omberg, berget är mycket  populärt bland mountainbikecyklister. Det finns företag som arrangerar turer och privata MTB-guidningar på Omberg.

Cykling är inte den enda höstaktiviteten på berget. Den våghalsige kan till exempel ge sig upp i en höghöjdsbana och åka zipline mellan trädtopparna.

Bilder från Omberg

Par med hund sitter och tittar ner från Omberg

Från Hjässan ser du ut över Östgötaslätten.

Storgatan i juletid.

Vy utmed turistvägen.

Rådhustorget och folkvimmel i bakgrunden. Blomsterprakt i förgrunden.

Kvällsljus över Vättern.

Det finns många fina rastplatser utmed turistvägen.

Slingrande väg och längre bort Tåkern

Från Ombergsliden slingrar vägen ner mot Tåkern.

Utsiktstorn på Hjässan

Utsiktstornet på Hjässan ger en otrolig vy över Östgötaslätten och Vättern.

Vid Ombergsliden ligger Heliga hjärtas kloster, hem för Mariadöttrarna.

Vy mot Vättern.

Solen strålar mot träd i skogen

Solen strålar letar sig mellan träden i skogen.

Borghamn

Nedanför bergets norra sluttning ligger Borghamn, ett samhälle med en rik historia. Här har det brutits kalksten sedan medeltiden och gör det än i dag.

Här finns butik och fiskrökeri, restaurang och en hotell- och konferensanläggning. Missa inte heller ett besök på Bockakyrkogården, där fångar som på 1800-talet var med och bröt sten ligger begravda.

Bockakyrkogården med sitt ensamma kors och stora ekar.

Bockakyrkogården ligger vackert i sluttningen ner mot Vättern.

På Bockakyrkogården ligger fångar som arbetade med stenbrytningen i Borghamn.