De säljer glass. Och körv. De kör rundturståg, hyr ut cyklar och erbjuder övernattning i en båt vid slottet. Dessutom arrangerar de underhållning. Om man ska nämna något, för på Hedenskog Nöjen tas ständigt nya grepp.

Kungståget är en del av Ussi och Andreas Hedenskogs verksamhet.

Kungståget är en del av Ussi och Andreas Hedenskogs verksamhet.

Det började med Boden i Övre Hamnparken 2019. Det där med att ha något eget hade de funderat på ett tag, Andreas och Ussi Hedenskog, och nu dök möjligheten att arrendera den lilla kioskbyggnaden av kommunen. De inledde med glass- och korvförsäljning. Eller körv, som det står på skyltarna.
– Innan vi började med Boden hade vi ingen aning om vad glass var, egentligen, konstaterar Ussi med ett leende.
– Själv hade jag jobbat som arbetsledare inom omsorgen i Stockholm 15 år.
Andreas Hedenskog är välkänd i staden. Han har ett förflutet som sångare i det framgångsrika dansbandet Casanovas och har sysslat med underhållning i många år.

Några månader senare blev de plötsligt erbjudna att köpa rundturståget Hjulius, som trafikerat gatorna i Vadstena i många år. De slog till. Inte nog med det, samtidigt köpte de även Glassmagasinet på Rådhustorget. De fixade lokalen och satte egen profil på den och kunde slå upp dörrarna till Kungens glass. Och även Hjulius fick nytt namn; Kungståget.

De öppnade sitt glasscafé den 1 mars 2020. Några veckor senare befann sig Sverige i en pandemi. Visst blev det en märklig säsong, med restriktioner, men det gick ändå över förväntan. Som många andra i Vadstena märktes en positiv effekt av den så kallade hemestertrenden.
De coronaanpassade rundturståget med plexiskivor mellan sektionerna, utanför glasskiosken sträckte sig kön långt över Rådhustorget.
– Vi plingade i en ringklocka och släppte in ett sällskap i taget. De gjorde att vi aldrig fick någon trängsel här inne och att vi därför inte behövde vara så många som jobbade, berättar Ussi.
De ser en annan vinst med att ha klarat sig igenom covid 19-åren. Det är att de hunnit känna sig för, trimma in rutiner.
– Nu ska det bli spännande att se vad det innebär att jobba med vår verksamhet utan restriktioner, säger Ussi.
­Det är, framhåller de, exempel vis svårt att beräkna hur mycket personal det kommer att krävas. Som det ser ut nu kommer företaget att ha sju sommarjobbare, varav ett par ska köra tåget.

De tycker att säsongen fått en bra start. Det har varit mycket turister i rörelse.
– Bussarna har börjat komma i gen. Dom har vi inte sett mycket av de senaste åren, säger Andreas.

Ussi och Andreas har sett sitt företag växa snabbt på tre år.

Ussi och Andreas har sett sitt företag växa snabbt på tre år.

Hedenskog Nöjen står aldrig still. Idéerna flödar, företaget tar ständigt nya grepp. Det är Andreas som är idésprutan.
– Sedan är det Ussi som tänker igenom det och säger ja eller stopp!

Den senaste nyheten de lanserat är ”Guidad smakresa i Vadstena”. Det handlar om en helkväll där Kungståget går mellan olika stationer där passagerarna får kliva av för en smakupplevelse. Det är ost och kaffe på Ladugård 206 och Rosteriet, sedan en förrätt med en enkel ölprovning på Rådhuskällaren, varefter färden går vidare till Starby Hotell för varmrätt och lite underhållning.
– Under resan berättar vi om de platser vi är på och om Vadstena, berättar Andreas.
Han är glad över den respons han fick av de medverkande företagen när han kollade om de, så att säga, ville hoppa på tåget.
– Alla var så otroligt positiva!
Tanken är att dessa turer ska gå utanför högsäsong, alltså på vår/försommar och sensommar/höst, och vara inriktade på större grupper
– Vi har redan fått många sällskap som hört av sig och kanske kommer vi erbjuda några turer för allmänheten också. Vi får se säger Andreas.

Ussi tog steget från omsorgen till eget företagande.

Ussi tog steget från omsorgen till eget företagande.

Nu när pandemin är över kommer de också att kunna satsa fullt ut på underhållning vid Boden. Det lär bli grillkvällar, musiquiz, allsång och något artistbesök.
– Det är så härlig miljö där borta. Det finns hur mycket som helst man kan hitta på, säger Andreas.

Andreas har också startat en sidoverksamhet som fått en explosionsartad utveckling. Han importerar släp, som han bygger om till fullt utrustade glassvagnar. Det ledde till ett samarbete med Sia-glass och den här sommaren kommer dessa mobila glasskiosker att synas på många håll i Sverige.
Andreas berättar att han först på senare år upptäckt sin egen hemstad på allvar. Under tiden som dansbandsmusiker var han ständigt ute på vägarna, såg inte så mycket av Vadstena.
– Nu känner jag verkligen att den här staden vill jag jobba för!
Han framhåller att det finns många kreativa krafter som jobbar för att utveckla Vadstena som besöksmål. Och samarbetsviljan är stor.
Det finns inga tendenser till att hans egna idéer börjar sina.
– Jag skulle vilja starta en karneval här i staden också! avslöjar han.
– Men det får nog bli om några år.

En karneval i Vadstena är något som Andreas skulle vilja jobba för framöver.

En karneval i Vadstena är något som Andreas skulle vilja jobba för framöver.