Liga Appelgren och hennes arbete med föreningen Hampalöv har nominerats till Årets Innovatör 2020. Det är inte så konstigt, för med hampa kan man göra oändligt många olika saker, berättar Liga entusiastiskt på en sprakande telefonlinje.

Men det är bäst vi reder ut det där med hampa först. Det här är alltså inget som man olagligen röker. Det handlar om industrihampa. Den här typen av hampa odlades i Sverige förr, men det förbjöds 1970 och tilläts åter 2005. Under den här förbudstiden har hampa som växt kommit att förknippas med den narkotikaklassade typen av hampa, men är inte samma sak. Liga berättar dock att man som hampaodlare behöver fler tillstånd än den som vill odla motsvarande mängd vete, så misstron mot växten finns kvar.

Föreningen Hampalöv arbetar för att sprida kunskap om växten och dess många användningsområden och när Liga Appelgren ska berätta om dem tar det en stund. Det går nämligen att använda industrihampa i allt från hudvård, gröt och olja till betong.

– I Lettland, där jag kommer från, används fortfarande hampa som en vanlig hushållsväxt. När jag kom hit blev jag förvånad att det inte fanns nästan alls.

Den ideella föreningen Hampalöv driver huvudsakligen en donationsverksamhet, där Liga hjälper andra som vill odla hampa eller som redan gör det.

– Jag förmedlar hampa. Utsäde till den som vill börja odla, och så köper jag hampa från de som odlar och förädlar den. Det är så lätt att odla!

Liga Appelgren i hampafältet

Liga Appelgren i hampafältet.

I Hampalövs sortiment finns därför både teer, buljong, snacks, smör, smoothies, knäckebröd och proteinbars. Bland annat. Man kan använda skalade eller oskalade hampafrön. Av de oskalade blir det t ex smör, de skalade används i müsli, smoothies eller på gröten.

Liga gör också mjölksyrade grönsaker som säljs i Reko-ringar i länet tillsammans med sortimentet av hampaprodukter.

På frågan om vad målet med föreningen Hampalöv är, skrattar Liga.

– Jag vill leva ett lyckligt liv, säger hon. Mina värderingar ställdes på ända efter skilsmässan och nu har jag en lagom stor trädgård på Borghamns Strand där jag odlar det jag behöver. Jag är praktiskt taget självförsörjande på mina odlingar. Det jag vill är att stödja andra odlare och att bidra med kunskap. Ett sätt att göra det är förstås att ha kurser. Liga Appelgren håller kurser i både odling och hur man sedan kan använda den färdiga råvaran i till exempel muster eller i mat.

(För den som fortfarande inte har släppt det där med betong i början av texten, så används hampans vedartade delar som en del av något som kallas hampabetong och som är en blandning av hampa och kalk.)