Efter en flera år lång tjatkampanj slog blixten ned och hjälpte Staffan Linde på Ladugård 206 att få Familjen Isaksson och Vadstena Rosteri att flytta in i ladugården bredvid hans restaurang och ostdeli.

– Kombinationen mat, ost och kaffe. Det kan liksom inte bli bättre, säger Staffan.

Rosteriets Mike och Staffan från Ladugård 206 mäter ut säkert avstånd. Foto: Mina Isaksson

Rosteriets Mike och Staffan från Ladugård 206 mäter ut säkert avstånd. Foto: Mina Isaksson

Strax utanför Vadstena längs länsväg 206 på Östgötaslätten ligger Ladugård 206 som röstades fram som en av de tio mest populära restaurangerna i Sverige 2019.

– Det är gäster som i tidningen Livets goda har röstat fram ställen de tycker om att äta på och att det är hedrande att vi som på något vis är en buffé-restaurang är med där i toppen, tycker Staffan.

Staffan köpte loss gården från sin familj 1999 och hade en dröm om att göra något med ladugården som stod oanvänd. Nu rymmer den buffé-restaurang, inredningsbutik som drivs av Staffans fru Sara och även en ostdeli där den åtta meter långa ostdisken sticker ut lite extra.

– Jag har gett mig tusan på att vi ska bli i alla fall östra Sveriges största ostdestination med eget lager och egen smaksättning, säger Staffan självsäkert, men förklarar också att ända sedan starten har kaffe och kaffebröd varit deras svaga sida och att ta in ett rosteri blev därför nästa steg.

Staffan hade länge sökt samarbete med familjen Isaksson som driver rosteriet, men det dröjde flera år innan blixten slog ned. Bokstavligen.

– Det var de högre makterna som var starten till detta. Vår dotter Mina jobbade extra hos Staffan som just haft blixtnedslag i ladan och den delen av lokalen stod tom, berättar Mike, som är rosteriets rostmästare och familjen Isakssons pappa.

– Jag frågade vad Staffan skulle göra i den delen av lokalen och han svarade ”Ni kan ju flytta in här med Rosteriet”. Jag pratade med mamma och pappa och sen lite senare flyttade vi in, berättar Mina, familjens äldsta dotter, kock, barista och delägare i familjeföretaget.

– Det var väldigt mycket praktiskt arbete i början och samtidigt exploderade pandemin, men sedan i april har vi kunnat ta emot folk på ett värdigt sätt, säger Malin som sköter allt det administrativa i företaget och även är mamma i familjen.

För Mike, med en mor från kaffelandet Colombia, gick en dröm i uppfyllelse när familjen startade Östergötlands första mikrorosteri 2016. Men redan 2013 sålde de kaffe från sin food truck, Silverbönan, på events runt om i Sverige

De hade spekulerat om hur det skulle vara att flytta ihop med Ladugård 206 och att det skulle kunna påverka deras verksamhet positivt.

– Det har det verkligen gjort. Vi har haft vår bästa julimånad sedan vi drog igång 2013, trots pandemin, säger Malin.

– Samarbetet känns som en stor familj. På Staffans sida finns hans familj. På vår sida vår familj. Det är ingen franchise utan en familjeverksamhet, som avspeglas i det vi gör, säger Mike.

– De friktioner som blir de blir inom den egna familjen. Men sällan över familjegränserna hittills, fyller Staffan i och alla skrattar glatt.

I början av pandemin var de dock oroliga för hur det skulle gå.

– Hade någon sagt då att ”från och med midsommar kommer du att ha 30 meter kö fyra timmar om dagen för att komma in” hade jag bara skrattat åt dem, säger Staffan.

– Staffan försökte lugna mig och sa att det skulle bli bättre efter midsommar. Så mycket kunder hade vi aldrig någonsin kunnat föreställa oss, berättar Malin.

Mike och Mina från Rosteriet Vadstena. Bilden är tagen med självutlösare.

Mike och Mina från Rosteriet Vadstena. Bilden är tagen med självutlösare.

Redan i mars gick de helt över till take away i restaurangen och försäljningen slog i taket. Det stora köptrycket resulterade i att de fick ta in extrafolk för att hinna med.

– Vi kunde inte drömma om att Vadstenabon skulle ställa upp så pass. Men de har verkligen velat stötta sina lokala restauranger.

Till sommaren blev det ännu hårdare besökstryck samtidigt som båda företagen hade fullt upp med sina food trucks på Stora Torget i Vadstena.

– Ett tag i somras kändes det faktiskt som att hela Vadstena var Sveriges epicentrum för turism, säger han. Man skäms nästan när man pratar med sina storstadskollegor, för vi har dubblat vår omsättning.

– Vi hade oerhört mycket stockholmare här i somras. Jag tror att det känts tryggare att åka ut på landet än att hålla sig kvar i storstaden, säger Malin.

– Vi har varit stenhårda att följa restriktionerna, handspritning obligatorisk, jag har varit dörrvakt och bara släppt in några i taget, påpekar Staffan.

För tillfället ligger matserveringen åter i träda på grund av det eskalerade pandemiläget, men ostdelin är öppen och rosteriet i full gång.

Samtidigt satsar både på Ladugård 206 som målar om och Rosteriet som lägger nytt golv. De vill inte förringa läget men säger att de tror på att det finns en morgondag.

– Vi vet ju inte vart det här tar vägen, men det är klart att en pandemi inte finns för evigt. Det kommer att bli ett stålbad, men vi måste förmedla att det kommer att bli bra. Det måste bli det, säger Staffan.

Här hittar du mer information om Ladugård 206 och Rosteriet Vadstena

Hemsidor: www.ladugard206.se  och  www.rosterietvadstena.se

Facebook: Rosteriet Vadstena  och  Ladugård 206

Instagram: @Rosteriet_Vadstena och  @ladugard206

Webbshop (kaffe): Rosteriets webbshop i samarbete med Corren