Vadstenaföretaget Fredriksons startades 1917 som en bilverkstad och utvecklades sedan till att jobba med Vadstena handelsmejeri och hantering av mjölkkantiner. Nu har Fredriksons närmare 200 anställda i Vadstena och 100 i Kina, och bland kunderna finns internationella företag inom såväl medicinteknik, som miljö- och hållbarhetsindustrin.

Idag är Fredrikson långt ifrån bara en grovindustri utan ett företag som står på flera ben och som andas innovation och utveckling, med en långvarig kreativ historia. Bland dagens produkter märks bland annat delar inom röntgen, maskiner som pumpar runt blod i kroppen och för cancerbehandling.

– Det har alltid funnits i det här bolaget, att jobba med ny teknik och innovation. Vi investerar hela tiden i den senaste teknologin för automation, produktion och mekanik. Vi har bra ägare som är beredda att investera, säger Kristian Rustan, Fredriksons VD.

”Det har alltid funnits i det här bolaget, att jobba med ny teknik och innovation.” Kristian Rustan, vd, Fredriksons

Det finns ett 15-tal robotar som jobbar i produktionen, men annars är det är mestadels ingenjörer i Fredriksons arbetsstyrka. Huvuddelen av de anställda jobbar med robotarna, på verkstadsgolvet, som CNC-operatörer och med montering.

– Det är inga monotona jobb, för vi jobbar bara med småserie-produktion, säger Rustan.

Fredriksons har en lång medelanställningstid, över 11 år, och man bygger upp väldigt mycket kompetens kring sina produkter.

– Den typen av kompetens är förstås svår att ersätta, när folk väl slutar, så vi investerar mycket tid i att lära upp våra nya medarbetare. Och det är vi beredda att göra. Det är ett bra gäng. Kommer man in här och trivs, då blir man kvar här i Vadstena.

Började som en bilverkstad

Det som började som en bilverkstad för över hundra år sedan, utvecklades snabbt till någonting mer då Vadstena handelsmejeri etablerade sig på andra sidan gatan. Fredriksons inledde ett samarbete och tog fram lösningar för hantering och transport av mjölkkantiner.

– Såna där stora kärl som står på gamla gårdar med mjölk i, beskriver Kristian och lägger stolt till att Fredriksons var med från början när den moderna svenska mejerinäringen kom till.

De första transportbanden till mejeriverksamheten byggdes av gamla bildelar. Men utvecklingen av att ta fram mer hållbara material och mer sinnrika transportlösningar gick snabbt.

– Kardankedjan i rostfritt stål som togs fram var ett världspatent. Ett transportband som kan svänga både höger och vänster OCH upp och ner, det fanns inte innan, det var bara höger vänster, berättar Rustan.

Transportbanden började används flitigt inom förpackningsbranschen som satte höga krav på fortsatt produktutveckling för att möta en allt snabbare produktionstakt. På 70-talet hade Fredriksons och flera andra företag och underleverantörer i Vadstena, som alla hade kardanlänks-kedjan som grund för sina olika produkter, nära 90-95% av sin omsättning mot förpackningsbranschen.

– Det var ju inte riktigt bra. På 90-talet när det sen gick mindre bra för den branschen, så blev det tungt för Fredriksons. Det blev ägarbyte. Bo Hellman köpte bolaget, berättar Rustan.

Bo Hellman bestämde sig strax före år 2000 att Fredriksons måste bygga en minst lika stor affär utanför förpackningsbranschen. Bolaget behövde fler ben att stå på. Kristian Rustan, maskiningenjör i grunden, fick uppdraget att utveckla alla andra affärer.

– Jag har alltid brunnit för både teknik och för affärer. Jag fick en tom spelplan och det har varit fantastiskt roligt, berättar Rustan.

Det fanns sedan tidigare en hel del kunskap i bolaget att jobba med relativt komplexa produkter i rostfria material. Och att jobba med kunder som ställer höga krav. Det blev enligt Kristian Rustan relativt naturligt att börja jobba med till exempel tågindustrin, med infrastruktur, miljö- och medicinteknik. Och att fortsätta jobba med kvalificerad lågvolymsproduktion. Idag utgör förpackningsbranschen endast en tredjedel av affären.

– Sen har vi en tredjedel medicinteknik och en tredjedel miljö- och sustainability business, säger Rustan.

När dåvarande ägaren Bo Hellman gick i pension beslutade han sig för att sälja bolaget, som år 2006 togs över av den nuvarande ägaren, Xano.

– Ett familjeägt börsbolag som äger 80-90% av aktierna, som har som filosofi att man köper nischade lönsamma teknikbolag, och där man låter ledningen vara kvar, berättar Kristian Rustan, som i samband med ägarbytet blev erbjuden jobbet som VD på företaget, där han nu jobbat halva sitt liv.

– Jag är 54 år, och är inne på 27:e året på Fredriksons. Jag vart ju fast här. Kan inget annat, skrattar Rustan.

I Vadstena ligger företaget centralt med närhet till hamnen och Vadstena slott. Idag har Fredriksons en bra balans på kunder och branscher i bolaget och har som mål att vara klimatneutrala år 2023. De jobbar med hållbarhetsprodukter, rening av vatten, inom biogasproduktion och lagring av solenergi och även med maskiner för cancerbehandling, läkemedelstillverkning och filtreringsprocesser i vaccinproduktion.

– Vi följer megatrenderna och produkterna runt dessa. Vi jobbar med framtidsprodukterna. Det är förstås en viktig del i att vara ett framtidsföretag, säger Kristian Rustan.

Läs mer om Fredriksons på företagets hemsida – https://www.fredriksons.se/

Arbete pågår på Fredriksons

Arbete pågår på Fredriksons